Lemme take a Selfie!

Őszi üdvöskéim listáján is szerepelt a Selfie. Nem tudom, az alapján hányan kaptatok kedvet hozzá, én -ahogy írtam is- elkezdtem. Nagyon-nagyon sok rossz kritikát kapott, tucatnak mondták és elítélték, de szerintem azok a kritikusok nem nézték meg másodszorra és nem elemezték igazán, vagy fogták fel (a komédiának ugyan nem jó, de nem mindennapi) sorozat tartalmát.


Kezdjük hát az én értékelésem!:)
Minden egy álmos kedd reggelen indult. Nem volt első órám, így gondoltam, sorozatozom egyet. Épp aznap jött ki a Selfie első része (azaz már jóval előbb fent terjengett a neten, ejnye-bejnye ABC!) így gondoltam minél előbbi véleményformálás miatt is ésszerű lenne belefognom. Hát. Elsőre nem fogott meg igazán. De. Mivel reggel volt, nem tudtam gondolataimat feljegyezni és meg kellett néznem tegnap még egyszer. Ennek köszönheti az alább írtakat és azt, hogy nem csak lehúzom.

aki nem ismerné, a trailer összefoglalja. de. a beszámolóm jobb :D
+ a trailer alatt Metallica Enter Sandmannel jobb nézni :D

Első (második) benyomás, idézem: Wat. Zene. Fej. Duckface
Nekem kicsit sok volt az opening. Ha megtartják, én át fogom pörgetni. Még ehhez a showhoz is túl sok(k). 

erről beszélek :(

Az első jelenetben megismerjük főhősnőnket, Eliza Dooleyt (Karen Gillan: Doctor Who, Oculus). Természetesen kell egy flashback, hogy megtudjuk mennyire "Butt" volt, csak azért mert gimiben épp hippikorszakát élte. Legalább a zene és a képek bevágása összhangban van. 
Meg kell mondjam, a társadalom manapság elég nagy elvárásokat támaszt az ember lányának. Valamennyire megértem a karakter ez irányú posztplotális (húúha, új szavakat alkotok :D magyarul: történetszál felvétele előtti) fejlődését. Ha az ember megtörik vagy alapból nincs benne elég velő, hogy megmaradjon önmagának, könnyen deformálódhat Elizává. Hihetetlen? Igaz.

Selfie. Mindenki tinikomédiára számított, aminek ez a sorozat, amit kaptunk, gyenge lesz. Nem feltétlen egy nárcisztikus tiniről kell szóljon a sorozat szerintem, hanem pont jó korosztályt kapott el: a felnövekvő generációt mutatja be. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a technika, látszatközösségek (portálokon, arc- és személytelenül folytatott beszélgetések stb.) világában élünk. A felugró ablakot nagyon jó helyre tették. 

 

Értékelem, hogy nem a szupercicára sarkítják ki a kommunikációfüggőséget. Lásd, rögtön utána ott ülnek a kollégák, akik szintén telefont nyomkodnak. 
Beszólás. Első pont a klisélistámon már meg is van, egy perc sem kellett hozzá.
Megismerhetjük Random ázsiait is (akinek tisztességes neve Henry, de csak Rázsiainak fogom emlegetni, mert csak háromszor hangzik el neve 26 perc alatt). Harmadik pont pipa.
Megtudjuk, hogy Eliza a szelfikészítésen kívül máshoz is ért: az egyik legjobb eladó a vállalatánál.
WAIT. Mit hallok? Random ázsiai (John Cho: Star Trek újféle filmek, Flash Forward) nem sablonkarakter?! Annak ellenére, hogy szuper kínai feje van (bocsánat, de ez az igazság), nem szereti a technikát. I need a gif for that.

Elég szép monológot nyom le, amiben a közösségi médiát kritizálja! ÉS a fenti csak egy része. Az egész nem több, mint 20 másodperc, de én 4-5x újranéztem. Igaz rám is, hogy sok értelmetlen kakit osztok meg "mert miért ne?" alapon, de szerintem én nem veszem annyira komolyan ezeket a közösségi oldalakat. Láthatjátok instámon is, hogy elég inaktív vagyok, facebookon nem sírok, ha nem lájkolnak százan. Egyetlen gyenge pontom talán ez a blog. De nem kéne elkalandoznom.
Elly közben átslattyogott az első osztályra, és kikezd az egyik utassal ottmaradása érdekében. Ez egy életstílus. DE.
Házas. 


Gifek! Zsenniális. Nem, nem vagyok elfogult :D Tényleg ki lehet fejezni velük sok mindent.
Eliza ÉREZ. Tehát nem teljesen az a látszat(***)ember, akinek tűnik. Vannak benne még érzelmek. De. Ezt a hányással intézi el. Félelem, szorongás és még több félelem. Mitől fél? Annak beismerésétől, hogy nem szereti senki és a megalázástól. Berögződés (át tudom élni). A tökéletesség látszatának fenntartására szolgál a facebook és egyéb közösségi oldalak. Logikus?

-Túl sok a zene!-

Mi történik, ha ledől az addig szépen lassan legónként felépített látszat? Ha leomlanak a paravánok körülötted? Mi van, ha olyan történik, amit nem tudsz kitörölni se a portálokról, se az emberek emlékezetéből? Egy ballépés, és minden zuhan. Ugyanígy az önbecsülésed.
(mi volt ez az alkalom? aki nem látta, annak nem lövöm le. nem volt olyan nagy poén.)

Ilyenkor jön a paranoia. Mondhatni természetes, hogy üldözési mániája lesz az embernek egy ilyen eset után.
Bejön az idegesítő szomszéd sablonkarakter is. Félreértés félreértésen. Mi lesz ebből? Összeomlás.

Stációk az összeomlásig:

        1. nős férfi és az érzelmek. rájönni, hogy nincs mindenhol befolyása, van, amit nem tud megszerezni.
        2. hányás. megaláztatás a négyzeten. 
        3. kollégák előtti megszégyenülés és a világhálóra is felkerülő képek róla.
            → az addig szépen felépített tökéletesség látszata megdől 
        4. érzelmek és tudatosulás.
            → ráeszmél, hogy rohadtul egyedül van! a látszat kétoldalú látszat.
Mikor szüksége lenne Elizának egy kis támogatásra, nincs mellette senki. Egy "LOL"-lal elintézik. ÉS. Elhangzik egy nagyon-nagyon fontos mondat: "Being friended is NOT the same as having friends." /Az, hogy barátaid vannak facebookon, NEM egyenlő azzal, hogy vannak barátaid./

*Ugrás másnapra*
Rázsiai és Horny friend lifteznek munkába. Kapunk egy kis alapozást Rázsiainak is. Nincsenek barátai, barátnője, egyáltalán nem igazán van munkán kívüli kapcsolata. Friend papol egy sort az emberi kapcsolatok fontosságáról, miközben ő maga is csak a telefonon keresztül képes kommunikálni.


"I find it rather easy not to form personal connections in a city that only values wireless connection. "

Eliza jellemében nincs még változás. Recepciós nőnek elmondja minden kis baját, de nem hallgatja meg. Mai emberek többsége ilyen. Önző? Egocentrikus? Inkább csak magába merült. Nem tehetnek róla.

*poén amin nevettem: "or just like Elsa, I'll let it go" *
A megaláztatás folytatódik.
Rázsiai (jajj, amúgy a neve szóösszerántásból keletkezett -Random ázsiai- :D szeretem alkalmazni pl. Frangliára, Posztrangliára meg az ilyen nehezen megtanulható történelmi dolgokra is. mire tanít meg a nyelvtan OKTV? semmi jóra.).
Szóval Rázsiai barátunkról kiderül, hogy egy elég sikeres tervező, aki egy régi orrcseppet újratervezett és ez nagyon menőnek számít. Eliza kiszemeli magának, gondolván, ha egy ilyen szir-szart újra piacképessé tudott tenni, ő sem lesz nehezebb ügy. Nekem kicsit gyors volt a jellemváltozás..
Meleg néger. Listám megint előveszem...
Szóval Eliza megkéri Rázsiait, hogy segítsen neki, Rázsiai meg mégis csak random munkamániás ázsiai, ezért elfogadja az ajánlatot. Sokat lesznek ezek még együtt.


Eliza azt hiszi, kis kínai meleg. Persze, hogy ki kell hangsúlyozni, hogy nem barátok, nem szerelmesek, még csak haverok sem. Össze fognak jönni. 

1. lecke. Kedvesnek lenni a recepciósnővel. Erre mit mondjak? Nem adott semmi újat a világnak.

Rázsiai megkéri Ellyt, hogy kísérje el a meleg főnök lányának esküvőjére. Miért? Hogy megmutathassa igaz önmagát. Ahha. Szóval Kis ázsai elrappeli vagy inkább elverseli neki, mit és hogy vegyen fel. Sorry, manapság nem lehet tudni, mi rap és mi kortárs vers.

Eliza megteszi az első barátságos lépést a hippi szomszéd felé és cserébe hármas csomagban kap egy kis szeretetet. 
A lánynak mindene hamis. Melle, feneke, élete.
Apropó élet. Teljesen elhanyagolta az életét. Nem, nem a látszatot, az igazit. A lányok, akiket nem is ismer és eddig csak szemétkedett velük, jobb barátai, mint a facebookosok. 
→ Bad romance. ebből a Rázsiaival tuti szerelem lesz. Meg is dicséri.

Esküvő. A vers nekem sem tetszik, jobban rögtönzött a drága Mentor. 
Ismét érzelmek törnek a Lányunkra. Sír. Magába fordul. Lehet akárhány kapcsolata, senki sem fogja úgy szeretni, mint az oltárnál álló pár egymást. Nézzünk mi is magunkba.
-flashback- Hogy kezdődött? El akart pici Eliza szakadni az érzelmektől, ki akart szakadni a világból és a telefonba menekült. Ahogy most is.
-vágás- Első veszekedés Rázsiaival. Miért emelem ezt ki? Mert mindenkinek teljes élete ki van terítve a neten. Mit eszel, mit iszol, milyen vagy, milyen voltál. Előny? Nem tudom. 


Mostmár biztos. Nem csak Elizának van szüksége segítségre, hanem ázsiai barátunknak is. 

A lánykánk ismét begubózik. "Visszatérek a szociális izébe, mert ugyanott tartok, ahol egy napja voltam."
DE. Megjegyezte a recepciós nevét! Baráti beszélgetést folytat vele és rádöbben(tik), hogy a kis kínai mégsem tett neki olyan rosszat.

Felkeresi Rázsiait (honnan tudja, hol lakik?). Beismeri és felismeri, hogy sokat segít neki és hogy rossz volt az élete meg mindent bán stbstb. NA itt rontották el szerintem. Túl nagy jellemváltás ismét. 
+ nagyon nagyon biztos vagyok egy első évados szerelmes zárásban. Miért? Mert a srác földhözragadt, a lány az egekben jár és tökéletesen kiegészítik, segítik egymást. Henryt meg kéne tanítani élni az életét, Elizának meg szerezni kellene egyet.

"Sometimes we all need a push."

Értékelés:

Sitcom-pillanatok: 3 db. ennek a műfajnak nem felel meg. pedig ennek szánták.
Zene: 10 betét. idegesítően sok.
poénok: 7-8 db

Színészek: 8/10 hozzák a karaktereket.
Karakterek: 7/10 kissé klisés, de felhozzák néhány csavarral. még nem tudom megítélni őket, bizakodó vagyok.
Sztori: 6/10 → 5+1 átlagos, de ha látjuk és nem csak nézzük, van tartalma.

Nézni vagy nem nézni? Biztos folytatom még 2-3 részig legalább. Kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből, mennyi klisé lesz benne. Szívem szerint ezt az egész sztorit egy 180 perces filmmel elintézném, de ha húzni akarják, hát húzzák. Első nézés után elég kétséges volt, hogy megragadott-e annyira, hogy bizalmat szavazzak neki több részre is, de másodszorra, miközben nektek elemeztem, megfogott :)

Ti láttátok már a Selfie pilotját? Hogy tetszett? :) A beszámolóval egyet értetek? 


10 megjegyzés:

  1. senki nem lesz mérges, örülök, hogy érdeklődsz!:) az alábbi linken az utolsó recept, a neve "Zöld bögresüti" :)
    http://prettypointlessposts.blogspot.hu/2014/08/edeset-gyorsan.html

    VálaszTörlés
  2. Na ezzel a kis írásoddal kedvet hoztál ehhez. Ma meg is nézem az első részt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. huhú, örülök, hogy kedvet csináltam! majd írd meg, neked hogy tetszett :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszett ez a poszt.. örülök, hogy benéztem ide.. :)



    VálaszTörlés
  4. Köszi az ajánlatot! Megvan, mi lesz a következő sorozatom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, hogy sikerült kedvet csinálnom :) majd te is írd meg, hogy tetszett :)

      Törlés
    2. Megnéztem:) Nekem kedvenc! :) Még egyszer köszi az ajánlót!!! :) A véleményem: http://golyahozza.blogspot.com/2014/10/selfie.html (remélem, nem baj a link.)

      Törlés
    3. örülök, hogy segíthettem :) a link pedig egyáltalán nem baj, már olvasom is a véleményed :)

      Törlés