Esszét írni... de hogyan?!

Itt az október, és mondhatni, eléggé belemerültünk az új tanévbe. Dolgozatok, ZH-k, ezernyi olvasnivaló... és ezekhez a csapásokhoz jönnek még az esszék is.
Ti is ültetek már órákat a füzet vagy billentyűzet felett, mert nem tudtátok, mit írjatok és hogyan? A következő kis összefoglalóban szeretnék segítséget nyújtani (nem csak középiskolásoknak) az esszéírásban :)

Hogyan kezdd?

1. Helyezd el az elemzendő mondatot/művet/forrást! Térben, időben, helyzetben (, korban), személyhez köthetően. Tökéletes bevezetés és mégsem saját vélemény vagy rizsa. Ha nagyobb témát kaptál, emeld ki azt a részét, amelyre továbbiakban a legnagyobb hangsúlyt helyezed, ki akarsz fejteni.

2. Mielőtt belekezdesz a tárgyalásba gondold át a témát, de ne gondold túl. Józan paraszti ész. Ne ess például olyan hibába, mint az ismert mémen: 

A költő vs. magyartanár

3. Mit kezdjek ezekkel a gondolatokkal? 
Először is írd le pontokba /piszkozatba, ha úgy tetszik/ ! Jó, oké, nem vagyok előrébb.. De. Ezeket a pontokat már csak egy megadott szempont szerint sorba kell rendezni. Például: térbeli, időbeli, logikai sorrendbe. (térbeli sor: keletről nyugatra/északról délre; időbeli: főbb évszámokra felfűzve; logikai: főbb gondolatok alakulása szerint)

4. Ha a pontokat rendezted, írd le mindegyik lényegét néhány mondatban egymás után. Fontos, hogy ne rizsázz! Úgy írj, mintha megkérdeznék tőled, mi az az ablak, és te elmondanád, hogy egy olyan építészeti elem, amin keresztül átlátunk, bejön a fény és mégis véd a külvilágtól (pl. zaj, hőmérséklet, por). Tehát úgy fogalmazd meg a mondataid, mintha a legevidensebb dolgot kéne elmagyaráznod: csak a lényeget.

5. HA. Ez túl kevés, egészítsd ki irományod lényeget kiemelő, gondolatokat összekötő mondatokkal! NE a véleményeddel (ha elemzésről van szó; ha reflektálásról, bátran írj). Ne wikipédiával. Írd le a gondolatmeneted! Hogyan jött egyik idea után a másik, miért így rendezted, miért pont ez jön ez után.


6. HA. Még így sincs elég terjedelmes az esszé, CSAK akkor rizsázz. De akkor sem feltűnően. Hivatkozz a szövegre/forrásra, 1-2 sort idézz (ne túl sokat)! Ha esszét írsz és nem értekezést, megemlítheted véleményed, de csak burkoltan.

7. A zárás a legnehezebb. Válassz a 3-4. pontban átgondolt rövid mondatokból 2-3-at, aszerint, hogy melyiket érzed legfontosabbnak! Ezeket írd bele a befejezésbe, és foglald össze jelentésüket, hatásukat  még 1 mondatban! Így nem lesz se túl hosszú, se túl rövid a lezárás, és nem ömlengsz az érzelmeidről sem a téma iránt.

8. Olvasd át műved kritikus szemmel! Finomítsd, alakítsd, mintha tanárként vennéd kézbe! Ha úgy érzed, kész vagy, írd át (a piszkozatot) tollal!

PS: Én nem így csinálom, de valahogy így kezdtem :) sokat segített volna, ha valaki ezt leírja, remélem segítettem :)

image

Oké. És mi van akkor, ha nem tudok a 2-3. ponttal mit kezdeni, mert leblokkoltam? Esetleg művet kell elemeznem? Erre is gondoltam :)

Műelemzés nagyvonalban

1. Nézd meg a címed. Arról kell majd írnod.

2. Felejtsd el a címet! Majd az 5. pontban vedd elő.

3. Írj össze benned felvetődő kérdéseket CSAK a mű alapján. Legyen ez vers, képzőművészeti alkotás vagy regény. Úgy nézz a könyvre/versre, mintha az első olvasmányod lenne! A szoborra/festményre/stb., mintha most látnád először. Mintha földönkívüli lennél, akinek nincs előzetes tudása (nem gyömöszölték tele kakival a fejét). Használd a fantáziád, a gyermeki éned. Miért zöld az ég a festményen? Miért nincs arca a néninek? Mi a fekete zongora? Miért fekete az ország? Lényeg: ne használd az addig megszerzett tudásod a kérdésfelvetéshez! Ha túl egyszerű lenne a kérdés (pl.: miért kék az ég? miért Jézus ül középen az utolsó vacsoránál?), akkor is írd le!
4. Válaszold meg a kérdéseid! Akkor is, ha mind triviális. Ehhez is csak a saját kút fejed használd!

5. Nézd meg, hány (megválaszolt) kérdésed kapcsolódik a címhez! Ha van olyan kérdésed, ami megválaszolatlan, de kapcsolódna, keress utána! Nem javaslom a magyar nyelvű oldalakat, sokszor pontatlanok. Tiltott helyek: wikipedia, gyakorikerdesek.hu és hasonló idegennyelvű megfelelőik.
Ezeket a válaszokat/kérdéseket dolgozd ki jobban az általános esszéíráshoz segítő listám (eggyel feljebbi) 3. pontja alapján :)

6. Kövesd a fenti lista pontjait!

7. Ha így se megy, egy kis segítség: Gondold át:
      • rád milyen hatással van az elemzendő mű!
      • egy ovis/külföldi/ősember mit kérdezne tőled a művel kapcsolatban?
      • mit válaszolnál nekik (↑)?
      • hány fogalom, szakszó van az eddig írt szövegben?
      • hány köznyelvi fordulatot használtál? (pl.: szuper, hajaz rá, nagyon jó)
      • ha elolvasod az esszéd, érted?
      • ha te lennél a tanár, hogyan értékelnéd?
8. Ha elakadsz, kérj segítséget! Anyu, apu, húg, bátyó, barát, csoporttárs. Sokat tud lendíteni a dolgozaton egy új szemszög megismerése.



Apróságok:

  • Állj neki időben! Ne halogasd, mert pánikban és sietségben nehéz jót alkotni!
  • Pihend ki magad előtte! Félkómásan az agyad összeomlik két perc alatt.
  • Legyen rend körülötted! Kupis szobában lehetetlen ellazulni, plusz kínozni fog az elvégzetlen munka gondolata.
  • Készíts magadhoz mindent! Ne kelljen a legjobb gondolatmeneted megszakítani azért, mert kitört a ceruzád hegye! Tea, radír, tollak, ceruzák, hegyezők, könyvek...!
  • Tarts 15-20 percenként szünetet! Az agy ugyanis eddig tud szinte maximális aktivitással figyelni. Ezután elkalandozik a figyelmed, ami nem pihenés, csak időhúzás. Szünetben igyál, végezd el szükségleteid, harapj valamit és mozgasd meg tagjaid! 
  • Némítsd el a külvilágot! Telefon, facebook, egyéb elérhetőségek. Csak vészhelyzetben lépj kapcsolatba másokkal. (ez szünetekben is érvényes, ha felzaklatod magad, nehéz lesz visszatérni az esszéhez)
  • Hallgass instrumentális vagy klasszikus zenét a háttérben, ha nem zavar. Mozart, Liszt, Beethoven ajánlott.
  • Tegyél el minden színes, figyelemfelkeltő dolgot a környezetedből. Az agyad könnyen megkapaszkodik bennük és hopp, már tök máshol jár a fejed.
  • Használj "post-it"eket! Színes és a munkára összpontosítja a figyelmed. Nem mellesleg jól néz ki, és könnyen rendszerezheted, megjelölheted a gondolataid és a fontos részeket.
  • Készíts magad mellé csokit! Megédesíti a szenvedést és még az agyat is stimulálja :) Fekete csoki előnyben!

Remélem, tudtam segíteni. Hasznos volt? Sok sikert az íróknak!:)

1 megjegyzés:

  1. Mindig nagy esszés voltam, imádtam, szakmámnak az a része, amiben egészen kiemelkedő vagyok :D :D :D Amikor magyar szakra kerültem, nem is értettem, hogy miről lehet alsó hangon 8 oldalt írni, de higgyétek el, sokkal könnyebb, mint rövidet írni :)

    VálaszTörlés