BAFTA ruhamustra

Említettem már, hogy anglopheniában szenvedek? Nagyon szeretem a brit kultúrát, nyelvjárásokat, időjárást, stílust, a viktoriánus időket, Erzsébetet, a teát, az ír vörös hajat... na és a filmjeiket.
A Grammy miatt úgy érzem, háttérbe szorult a BAFTA-díjátadó, és a londoni vörös szőnyeg, ezért szerettem volna egy kis divatáttekintéssel szolgálni ezen a Szépség Szerdán. Már úgyis régen volt bármilyen öltözködéssel kapcsolatos bejegyzés.

forrás
Egy kicsit a BAFTAról. A Brit Filmakadémia olyan, mint egy kis angol Oscar-díj. Rangos elismerés, de nem a legnagyobb: valahol a cannes-i és a Berlinalé után sorolja a wikipédia. 1947-ben alapították; érdekesség, hogy a tagjai közt ott volt Korda Sándor magyar származású rendező (aki nem mellesleg egy díj névadója is).
Az idei gálát vasárnap (02.08.) rendezték. Az eredmények számomra nem meglepőek. Csak néhány kategóriát kiemelve:
    • legjobb filmnél elég szoros volt a verseny, azt sem tudtam, kinek szurkoljak. Örülök, hogy a Boyhood (Sráckor) lett a nyertes, mert tényleg kiemelkedő és zseniális alkotás.
    • A legjobb brit film a The theory of everything (A mindenség elmélete) lett... Ismételten nem tudtam, örüljek, vagy sírjak.
    • legjobb színészi alakításért járó maszkot Eddie Redmayne megérdemelte. Következő lépcsőfok az Oscar. (Azért meg kell valljam, itt is fej-fej melletti futam volt... örülök, hogy nem nekem kell díjakat osztogatnom)
    • Best screenplay díját, /amit nem tudok lefordítani/ természetes, hogy Wes Anderson zsebelte be. Nagyon szeretem a filmjeit, bár a Grand Budapest Hotelt még nem volt alkalmam végignézni.
    • legjobb jelmez kategóriában szerettem volna, ha a Mr. Turner nyer, mert mert. Art history. A Grand Budapest Hotel természetesen megérdemelte, de a szívem nem boldog.
    • Nem vagyok Interstellar-fan (Csillagok között), de a nyelvtan OKTV közben folyton a zenéje ment a fülemben. Sajnálom, hogy nem Hans Zimmer vitte el a best original musicért járó díjat. mondom ezt úgy, hogy a Grand Budapest Hotel zenéjéből csak foszlányokat hallottam. 
    • Ha már Interstellar. A legjobb vizuális effektekért járó maszkot elvitte. Szökellve. Nem volt kérdés.
Na, de elég a szóból, nézzük a ruhákat!

Azok a bizonyos dekoltázsok...

A sajtó az évet elkönyvelte a dekoltázsvillantásokénak. Igaz, sok sztár jelent meg mély kivágású ruhában. Vannak akik tökéletesen eltalálták az ízlés határát:

Reese Witherspoon at the 2015 BAFTA's.

Forrás: AFP/Justin Tallis

Reese Witherspoon ruhája szerintem nagyon jó választás volt. Stella McCartney tervezése kiemeli a színésznő alakját, miközben egyszerű és elegáns. A mély dekoltázs ellenére sem mondanám kihívónak a szabását. Természetesen a sztárok is öregszenek: az előbbi kép előnyös, ám a másodikat rossz szögből lőtték. Szeretnék én is ilyen jól kinézni majd három gyerek után.
Mindenkinek ajánlom Reese új filmjét, a Vadont!

Julianne Moore at the 2015 BAFTA's.

Forrás: AFP/Justin Tallis

Julianne Moore korát meghazudtolóan jól néz ki! Ruháját Tom Ford tervezte. Nincs bajom a színésznővel, de 54 év az 54 év, a helyében egy kissé zártabban öltözködnék. A ruha nem nevezhető ledérnek, ahhoz elég sokat takar, de mégis. Ne, ne nevezzetek prűdnek. A bársony felsőrész elrabolta a szívem. Egyelőre nem tudom, hogy számomra ez a ruha a hölgyön "yay" vagy "nay". (A fotókkal ugyan az az eset, mint az előbb. Nem tudom, ki képes az utóbbit fotózó munkájáért fizetni.?)
Julianne a "Still Alice"-ben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.




Laura Haddock az Ashi Studio fulltüll ruháját választotta az estre. Hogy tudott egy helyben ülni viszketés nélkül? Egyébként a ruha kivitelezése nagyon szép: a visszafogott szín a kivágást is "mattítja", nem közönséges. Ugyanezt vörösben... Jó, nem kalandozom el. A ruha vastag, színezett és vékony, áttetsző anyaggal operál. Alig lehet észrevenni, hogy az estélyi hosszú ujjú vagy, hogy a mellrésztől a hátrész felé is csak áttetsző anyag és egy bőrszínű betét takarja a hölgyet.
Laurát A galaxis őrzői című filmmel jelölték.



Anne-Marie Duff tavaly sokkal többet mutatott bájaiból, de a dekoltázst idén sem hagyta el. Ruhája letisztult, de korához szerintem egy kicsit túl kihívó (mit mondjak a tavalyi költeményre?). A haj, amit inkább neveznék madárfészeknek öregíti. A ruha viszont, merthogy vonatkoztassunk el, magában gyönyörű, egy fiatalabb nőn szívesen látnám viszont. Amúgy nem, semmi bajom nincs a korral, de azzal igen, ha valaki nem méri fel az idő múlását. Oké, a ruha viszonylag zárt, de mégis. Nem volt jó választás.


...és vannak akik feszegették azt a bizonyos vonalat a dekoltázsokkal:

Forrás: AFP/Justin Tallis


Nimrat Kaur színésznő Georges Hobeika ruháját választotta... ami számomra egyértelműen "nem-kategóriás". Az indiai színésznő bőréhez túl nyers a rózsaszínnek ez az árnyalata. A kivágás számomra már túl sok, bár még mindig nem mondható közönségesnek. Persze, a tervező deszka modellekre tervezte a darabot, nem húsvér nőkre (lásd itt). Igazából a ruha alapkoncepciója tetszik, de nem így és nem itt.
A színésznő az Ezerízű szerelem című filmmel kapott jelölést a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában.

Doctor Who actress Jenna Coleman wore a dress with too fussy floral print

Jenna Coleman szereti felvállalni bájait. DE. Szerintem ez a ruha tökéletes lett volna az alsóbb háromszögkivágás nélkül is. Nem tudok a ruhával mit kezdeni. A mintáját imádom, de deréktól fölfelé...


Akinek nincs mit mutatni, az mindent kitehet... Ez a ruha a teltebb nőkön már szemérmetlenül kacér lenne. (Edith Bowman in Luisa Beccaria)

TV presenter Charlie Webster, who attended with her Downton Abbey and Imitation Game boyfriend Allen Leech, choose a bizarre one sleeved dress that was half lacy number and half folded stain that she accessorised with a chunky silver necklace

Charlie Webster, ezmegmiez? Félig csipke, félig selyem, mélyen dekoltált szörnyűség matt cipellővel kombinálva. Az a vörös rúzs..!

Forrás: AFP


Ki a fene Hofit Golan? Tévés személyiség, aki szinte minden díjátadón megjelenik. Ezúttal kevésbé ízlésesen, mint tavaly. Sajnos ennek a tömör gyönyörnek nem találtam meg tervezőjét (update: Stephane Roland Haute Couture). Egy nem is jelölt, leginkább vörös szőnyeges szerepléseiről ismert "hírességnek" szerintem túl sok(k). A közönségesség mezsgyéjén már rég túlszaladt ezzel a dekoltázzsal, hogy a ruha többi részét ne is említsem. Bársony és arany csillagok muszlinon. Mininél is minibb szoknya. Jé, olyan cipőt láttam a kíniban öccáért! Az a dekoltázs! Miért vesz fel ilyet, ha tudja, hogy a melle nem öntartó (szilikon)?! A második képen kicsit elmászkált az egyik kislány a helyéről. Amúgy a fej ne tévesszen meg, a celeb 29 éves (akármennyire tűnik jóval 37 felettinek).


Van, aki inkább eltakarja...

We know it was a cold evening but that's no excuse for Rachel Riley to wear this thick faux fur scarf

The accessorie made the Countdown star's dress look less elegant

Rachel Riley, mi a fene van rajtad?! A ruha zöldje tökéletesen illik a zöld szeméhez... de kérlek! Ha nem mutogatnád a mellkasod, nem ez a legjobb mód a figyelemelterelésre. Inkább fölkelti az emberek érdeklődését a nagy szőrme: vajon mi lehet alatta, ha ez a megoldás tűnt a legjobbnak elfedésére? Az a pamacs a nyakban nem hagyja az estélyit érvényesülni. Ney.

TV presenter Sarah Jane Crawford wore a shade of pink that made her appear washed out

Sara Jane Crawford szerintem nem nyúlt mellé a ruhájával. Vagy legalábbis nem annyira. A babarózsaszínt én senkinek nem ajánlanám a vörösszőnyegre, de ez a ruha még engem is elvarázsolt. Bár a dekoltázsa enyhén nagyon kivágott, mégis ízléses a csipkés kialakítással. Mutat és takar.

Az egyszerű nagyszerű



Amy Adams is az egyszerűség jegyében választotta magának ezt a Stella McCartney ruhát. Én speciel nem vagyok oda a strasszokért és egyéb csillogó kiegészítőkért, de ez az öv kiemeli a ruhát (ha már a kebleket nem sikerül). Nem leszek elfogult, szeretem a színésznőt, a stílusát, és most sem fogott mellé.
A színésznőt a Nagy szemek című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb női főszereplőnek járó díjra. A film a magyar mozikba február 19-én érkezik.

Rosamund Pike at the 2015 BAFTA's.


Rosamund Pike Roland Mouret-ruhája számomra első látásra szerelem volt. Azt hiszem, itt nem lesznek olyan ruhaköltemény-meglepetések, mint a Grammyn. Egyszerű, elegáns, kiemeli a színésznő erősségeit, egyszerűen imádom.
Sajnos a Gone Girlt (Holtodiglan) még nem láttam, de már itt vár letöltve a gépemen. A színésznőt a legjobb női főszereplő kategóriában jelölték.

Diana Agron at the 2015 BAFTA's.

Diana Agron ruhája egyértelműen megdobogtatta a szívemet. Elegáns, de mégis laza. Olyan, mintha csak maga köré tekert volna egy nagy vörös lepedőt, amit mell alatt azzal az pánttal összefogott volna. A cipő pedig szerintem jól illik ebbe a szettbe. A Lanvin tökéleteset alkotott.


Laura Bailey ruháját megválasztom kedvencemnek. Ez az a darab, amit még én is nagy boldogan viselnék. Emilia Wickstead munkája gyönyörű: fehér elegancia, nyomott textúra, egyszerű de mégis gyönyörűen eső vonalak. Szerelmes lettem.

Monica Bellucci's black gown was elegant but had a touch of Morticia Addams about it along with the actress's long, straight black hair 

Monica Bellucci sem nyúlt mellé, bár kissé Morticias benyomást kelt. Minden esetre kiemeli a hölgy alakját, egyszerű és (a szoknya végétől eltekintve) nagyszerű.

... az egyszerű nem nagyszerű

Actress Romola Garai looks like she wore a size too big for her as she's swamped by the fabric in this clashing pastels outfit

Pasztellidőszakot élünk, értem én. Ebben a jegyben született meg a Roksanda ruhája is. Ez a választás akkor is indokolatlan volt Romola Garaitól. Csak azokat a cipőket nee!


Forrás: AFP

Gugu Mbatha-Raw ruhaválasztásával megint csak az a gondom, hogy a rózsaszín-lila árnyalata. Egyébként a pasztell jól állna neki, ez már lényegesen kevésbé üt el a bőrétől, mint Nimrat pinkje. Igazából nem a szín a legnagyobb gondom, hanem az a két kitüremkedés melltájékon. Vagy nagyon hideg volt, vagy ez a tervezés khm bakija sajátossága. A varrást nyom nélkül el lehetett volna tüntetni. Drága Prada, miért?!

... akiket nem tudok hova tenni

Natalie Dormer wore a beautiful dark blue gown but her look was ruined with lacy finger-less gloves 

Nem tudom eldönteni, hogy Natalie Dormer szettjét szeressem vagy sem. A csipkés ujjatlan kesztyű (vagy mittomén mi) egyértelműen szörnyű. A Sophie Kah-ruha magában nem lenne az, ha nem lenne benne az a két felnyúló fekete csík. Még párszor átgondolom.


Keira Knightley babát vár. Látszik? Nem. Őszintén, ha hirtelen 50 kilót hízott volna, ebben a ruhában az sem tűnne fel a sok rojt, virágszirom és tüll között. Inkább hajlok arra, hogy "ezmegmiez"-kategóriába soroljam a Giambattista Valli Couture-ruhát.

Forrás: AFP

Imádom a színét. Imádom az anyagát. Imádom a textúráját. De minek az a két kivágás? Ugyanúgy vagyok vele, mint Jenna ruhájával. Első látásra ez volt a kedvencem az idei felhozatalból, de ahogy jobban megnéztem, Lea Seydoux-nek kicsit mintha szűk lenne a felsőrésze. A Prada-ruha dereka bevág, ujjai feszülnek. Nagyon szeretném szeretni... Álomszép. Még tépelődöm egy sort.

felicity jones bafta awards 2015 red carpet


Felicity Jones ruhája volt az első nagy dilemma számomra. Imádom az alsó szoknya színét, a felső egyszerűségét. És aztán jön a muszlin/tüll, a virágok és a felső sikamlós anyaga. Valahol az "ez kell nekem, elegáns" és a "soha nem venném fel, hogynézmáki" között áll félúton, talán két hüvelykkel az elegáns felé hajolva. Dior (Vintage Dior Haute Couture) ide vagy oda.

Captain America star Hayley Atwell suffered a wardrobe malfunction

Her dress ripped at the seam under her arm

Örülök, hogy a teltebb hölgyek is helyet kapnak a filmiparban. Sőt, örülök, hogy a nem épp fogpiszkáló-vékony színésznők is fel merik vállalni idomaikat. De. Valljuk be, Hayley Atwellnek ez a ruha nem kicsit előnytelen. A vékony ujj kiemeli a vastagabb felkart, a muszlin pöttyök oldalt pedig mintha még kövérítenék is a színésznőt. Nem beszélve arról, hogy szűk volt rá az anyag, ezért a varrásnál el is engedett. Magát a ruhát imádom, de így sajnos azt kell mondjam, nem volt jó választás.

Ezeket meg honnan szalasztották?!

British singer Mica Levi might have been prepared for the chilly British weather but her baggy coat and PVC creepers were underwhelming 

Mica Levi énekesnő kicsit eltájolta magát. Erre nincsenek szavak. És mit mondtam? Nem lesz olyan melléfogás, mint a Grammyn... A továbbiakhoz már nem is fűznék kommentárt.

Kasabian's Serge Pizzorno went for an alternative 'black tie'He accessorised with an animal tail tied to his belt

Serge Pizzorno

Kara Tointon's gold dress looked like it could have been a leftover from her Strictly Come Dancing days 

Kara Tointon

források:
ELLE UK
Mirror
NY Daily News
Life.hu
Daily Mail

Nektek mi a véleményetek a ruhákról? Melyik a kedvencetek, melyik a legelőnytelenebb szerintetek? Csapjunk egy csajos beszélgetést!:)


    

5 megjegyzés:

  1. Jó hogy megcsináltad, én nem akartam egymás után két ilyennel kijönni :)
    Ez elég gyenge volt ruhák szempontjából. Nekem egyik sem tetszik őszintén szólva, Keira meg annyira ízléstelenül öltözik amióta terhes, hogy arra nincsenek szavak :/
    Laura Bailey, Amy Addams és Kara Tointon még az elmegy kategória nálam, de nem estem hanyatt tőlük, látszik hogy erre nem készült senki olyan nagy gonddal mint múltkor a Golden Globe-ra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Panni pedig igazán csinálhattál volna! :D

      Nagyon tetszett a poszt, volt az (nem tudom kinél és minél) a csillag a ruhán, először azt hittem villantott valamit :DDDD Aztán, hogy még se... :D De hát igen, voltak érdekesek :D

      Törlés
    2. Igen, én is Pannitól vártam volna, de gondoltam, hogy Grammy után nem fogsz. Nyomodba sem érek kritizálásban :D
      Egyetértek, nem volt színes felhozatal, de nekem akkor is fav lesz az a sárga Prada. Nem tudom, mi vonz benne, de mindig visszatérek hozzá...
      Keirán meglepődtem, valahogy lemaradtam terhességéről és divatválságáról is. Be kell hozzam a lemaradásom :)
      Az a csillagruha... indokolatlan volt :D

      Törlés
  2. Már épp hiányoltam a blogszférából a BAFTA-ról valami jót, és lát tőled meg is kaptam! :)
    Szerintem én elfogult vagyok Kiera-val ... :) Nem venném fel, de nekem rajta tetszik.
    A sárga ruha is nyert nálam...
    Felicity Jones a kényszer koszorúslány ruhákat juttatja eszembe.
    Diana Agron és Laura Bailey az abszolút nyerők.
    A Grand Hotel Budapest pedig szuperjó film!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett :)
      Látom, sokban egyezik az ízlésünk. Felicity ruháján és is pont ezt a koszorúslány-hatást érzem, ez a tökéletes kifejezés rá.
      Igyekszem pótolni a Grand Budapestet :)

      Törlés