10 dolog, amivel a Facebook beszippant

"Mindjárt indulnom kell. Kikapcsolom a gépet... Várjunk, még felkukkantok a facebookra, két másodperc..." -gondolod, és ottragadsz.
Vajon miben rejlik a közösségi oldal varázsereje? 10 ok, amiért nehéz tőle elszakadni.


1. Az ismerősök 


"Most lesz a szülinapja, vajon mit szeretne?" - a profiljából soha nem fog kiderülni, hacsak nem vesz részt a megosztós játékokban. 
"Összeszólalkozás az üzenőfalon? Hozom a popcornt!" - Az élet apró örömei. Csak az a kár, hogy fél perc múlva úgyis kibékülnek.
"Éppen eszik? Miért eszik? Kivel eszik? Mit eszik? Hol eszik? Persze, neki van élete..." - Neki sincs, mert ahelyett, hogy jól érezné magát, szelfiken pózol és kaját fotóz. Képzeld el, milyen lehet a társalgás a baráttal, akivel van: "...ó, bocsi, szavad ne feledd, csak dobok egy szelfit, hogy mindenki lássa, milyen jól érzem magam a paleo vegán vega extradrága étteremben, ahol csak egy vizet iszunk és megyünk is... utána folytathatod az egyáltalán nem fontos gondolatmeneted az emberi gyarulóságosságról, vagy miről!"

2. A Kiszemelt

"Lájkolt valamit. Mit lájkolt? A lány/fiú új profilját? Az enyém is új, az miért nem tetszik neki?" - Bizonyára, mert nem akkora facebook-kukac, mint te :P Egyébként simán nem vette észre, vagy nem volt rá ideje, elfelejtette. No para.
"Boldog szülinapot kívánt! Ő. Nekem! Mit kell erre írjak? A köszi slampos, a köszönöm hivatalos..." - Ugyanazt, amit a többieknek. Nem érdemes erre időt pazarolni.
"Kapcsolatban. Az meg mit jelent?! Nincs itt kivel, biztos szégyenli! Mutasd azt az utolsó senkiházit!Úgyis kiderítem..." - Ne. Értékesebb és értelmesebb vagy ennél, hidd el.

3. Lájkolt oldalak


Egy csomó oldalt lájkolsz, amik újabb és újabb képekkel árasztják el hírfolyamod. Egyre nehezebb rátalálni az ismerősökre, egy-egy fotó kommentjeinél megakadsz, te is írsz ésatöbbi. Órákkal tovább vagy fent ezek miatt facebookon.

4. Hivatalos oldalak


Sorozatok, sztárok általában nagyon érdekes dolgokat és spoilereket is megosztanak. Rajongók ezrei szólnak hozzá bejegyzéseikhez csak azért, hogy ott legyen a nevük. Hidd el, bármi fontos történik, nem fogsz lemaradni róla akkor sem, ha nem lájkolod és szólsz hozzá rögtön az ilyen posztokhoz :) Úgyis mindig a végén derül ki, ami fontos.

5. Blogok és bloggerek


"Úúúúúúúúj bejegyzés! Ezt vártam évek óta! 5 perc múlva indulni kéne, de ezt nem hagyhatom ki!" -kiáltasz fel örömödben. A legtöbb blognak van facebook oldala (nekünk is! katt ide!:)), ami szép és jó, mert minden új bejegyzésről értesülsz, de rossz is, mert ha épp akkor látod meg, hogy kedvenc bloggered bejegyzett, mikor indulni/tanulni/takarítani/bármi mást csinálni készülsz, könnyen leragadhatsz a szavak mocsarába...

6. Vloggerek


Aminek senki sem tud ellenállni, azok a videók. Viccesek, személyesek, és sok-sok percesek. Gyengéim.

7. Csoportok


"Valaki új rajzot töltött fel a kedvenc csoportomba. Ugyan látszik, hogy nem az övé, meg amúgy is 3 éves és másfél hónapja rajzol komolyabban, de belájkolom, mert még nem hallottam a jobb-agyféltekés rajztanfolyamokról meg a "ctrl+c ctrl+v"-ről sem." 
Na, magamról ne is beszéljek, amikor 30 csoportba ugyanazzal a szöveggel reklámozom szét az oldalt :D Higgyétek el, fárasztó! 
+ egyik kedvenc sorozatom magyar rajongói csoportjában is szeretem szétoltani az embereket, akik úgy néznek egy sorozatot, hogy nem figyelnek oda, csak háttérzajnak megy... és aztán jönnek az evidens kérdések. 

8. Játékok


"Csak még ezt lejátszom, csak még egy kosztümöt megszerzek, csak még egy szinttel feljebb jutok..." Ahha. Nem. A játékok arra vannak kitalálva, hogy az elején belelendülj, aztán amikor már hozzászoktál, megszeretted, benehezítik és ismerősökhöz, reklámhoz kötik a továbbhaladást. (Jó, ez pont nem az illusztrált DW Legacyban van így, ezért is imádom a játékot, ez az egyetlen, amivel facebookon (is) játszom :)).

9. Üzenetek


A facebook valljuk be, manapság a kapcsolattartás fő színtere. Sajnálatos módon. Ha valakivel vagy, KÉRLEK, ne nyomkodd a telefonod! Sokkal fontosabb szerintem, az akivel vagy, mint az, akivel pötyögsz. És értékesebb is a találkozás, amire mind két fél időt szakít, mint az, amit otthon is tudsz művelni a számítógép előtt. Inkább élvezd a pillanatot, mert ilyen találkozókból és ökörködésekből lesznek az emlékek, nem a szobában a gép előtt töltött eseménytelen napokból/órákból!

10. Te magad!


Igen, igen. A legnagyobb facebookon tartó erő az EGOd. 
"Uuu, hogy néz ki ez a lány az új képén! Én mennyivel jobban mutatok bikiniben!" "Basszus, egy pattanás maradt a profilképemen! Ki kell photoshoppolni!" "Thighgap a tengerparton? Futás a strandra, csak hogy én is feltölthessek ilyet!" "Melyik szelfit tegyem ki?" "Mikor írjam ki, hogy kapcsolatban vagyok?" "Tageljük be magunkat a moziban... a film nagyon rossz volt, de ezt az ismerősök nem tudhatják." "#jolószveg, #hasamki, mert ez menő" - NEM. természetesen, legyen egy jó profilod, neked tetsző képpel, meg rád jellemző adatokkal, bejegyzésekkel. DE! Soha, de soha ne használd a facebookot arra, hogy magad másokhoz hasonlítsd! Ez nem jó, csak magadnak ártasz vele! A trendeket meg nem kell feltétlen követni, ha valahol jól érzed magad, hagyd a telefont a zsebedben!:)

(Btw, mindezek mellet én tumbli-párti vagyok :) a megszállottság netovábbja.)


Magatokra ismertetek? :) Ez a legjobb kezdés, hogy leszokjatok a függőségről! 

Titeket mi tart leginkább fogva a facebookon?

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. szia :)
      igen, Blueberry és én is nézzük a sorozatot, de azon a véleményen vagyunk, hogy mostanra ellaposodott a történet. Jó lenne, ha ismét hoznák az első két évad színvonalát! :) még mindig reménykedünk ebben, már csak ezért nézzük.

      Törlés