Nézd csak, hogy pörög a fiam a rúdon!

Gyermekrúdtánc. WAIT. WHAT?!
Már a facebookon is reklámozzák. Kiakadásom határtalan. Lehet, régimódi vagyok ehhez. De legalább fel tudom használni az alábbi hipercuki rúdtáncoló nyuszis .gifemet, amit abban az elkeseredésben töltöttem le, hogy soha az életben nem tudom majd sehova betenni. És tessék.
Rázzad nyuszi!

... a rúdtánc. Sokak szerint prűd vagyok, és valószínűleg igazuk van, mert ez nekem kritikus téma. 
Először nézzünk egy kis történelmet. A gugli által elsőnek kidobott honlapok alapján a rúdtánc vagy sumér vagy kínai eredetű. Magyarul nem néztek utána pontosan. (mivel nem célom a rúdtánc pontos megismerése, ezért nem firtatom a valóságtartalmukat, de ha valakit tényleg érdekel, erősen ajánlom a FSzEK KK-t [Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára]). A sumér eredeztetés szerint egy termékenységistennő ősi ábrázolásán tűnik fel először a "sport". A kínai elmélet szerint cirkuszi mutatványosok (főleg férfiak) űzték a műfajt. Ez eddig mondjuk, rendben van. Állítólag az '50-es években kezdett a tánc visszaszorulni a vásárokból a kuplerájokba. Ott pedig szinte teljesen kizárólag nők billegették magukat erotikus csípőmozgással miközben vetkőztek is. 


Utóbbi időkből erednek azok a sztereotípiák, melyek miatt (szerintem) az ágazat napjainkban egyre gyorsabb ütemben zajló kulturális térhódítása kudarcba kéne fulladjon. De mire is számítok? Azért szélesedik a rúdtánc megtűrtségi zónája, mert az emberek is változnak. Jó irányba?

Ma már a sportaglexikon.hu szerint a rúdtánc egy bárki számára megtanulható, akrobatikus elemekkel tarkított gimnasztikai mutatvány, mintsem tánc. Ja igen, és az előítéletek elkerülése végett "rúdfittness" a neve. Rendben. Elfogadom. Tényleg teljesítmény, hogy egy függőleges, csúszós fémrúdon az ember lánya fenntartsa magát és egyensúlyozzon. Kitűnően edzi a kart, combot, feneket. De miért? Miért ezt választják az emberek? Annyi, de annyi különböző, olcsóbb, kevésbé félreérthető és a társadalom (egy része) által kevésbé megvetett mozgásforma létezik! És nem szólom le azokat, akik ezt a sportágat választják (mert ez igenis sportág már! és meg is állja a helyét), csak próbálom felfogni, hogyan és miért emelkedett ki a bárok világából a világszintű versenyképes tevékenységek közé.


Miért akadtam ki mégis?
  1. Fiúknak is! Ezmegmiez. Rendben, nemi egyenlőség, mindenkit egyformán elfogadunk. Nekem sincs bajom az azonos nemhez vonzódókkal, sőt, támogatom őket, hogy fel merték vállalni másságukat és mernek napról napra szembenézni a homofóbokkal. Amit nem szeretek: a fiaikat bemelegítő anyukák. És ez a tanfolyam-lehetőség pont ezeket az anyukákat célozza meg. "mert cuki" nem hiszem, hogy kényelmes lenne.
  2. RÚDTÁNC GYEREKEKNEK. Így volt hirdetve. Nem rúdfittness. Nem is fiataloknak, 18 év alattiaknak vagy egyéb kevésbé célzottan a gyermek korosztályt megszólító címmel. Ha egy 8-10 éves kislány meglátja a facebookon (ne higgyétek, hogy nem tudom, hogy a korhatár ellenére sok 13 év alatti is felregisztrált, mert ami tiltott az csábító), odaáll anyuka elé szőke göndör fürtjeivel, nagy kék szemével, ruháját gyűrögetve azzal a kérdéssel, hogy befizeti-e rúdtáncolni... a meglepődéstől jobb esetben a mama először hátast dob. De a gyermek több napnyi-hétnyi próbálkozása után befizeti. "Mert haladni kell a korral", gondolja. "Én vagyok régimódi." Gyermekkorban igenis meg kell szerettetni a mozgást a poronttyal, de nem a vonaglást. Szülők, szerintem tartani kell az értékrendünket. Ha "haladunk a korral", az emberiségnek előbb lesz vége, mint a Földnek.
  3. A facebookon reklámozzák. A felnőtt tanfolyamokra azt mondom: oké, viszonylag újítás, reklámozzák, terjedjen, aki szeretne, ismerje meg, van ilyen is. De ne a gyermektanfolyamot reklámoztassák. Kérem, ne.
Ezen kívül ismétlem, semmi bajom ezzel a mozgásformával, csak még értetlenül állok a társadalmi átalakulások előtt. Hangsúlyozom, ennek a sportnak művelésével együtt lehet az ember visszafogott, jó tanuló, "normális". És nélküle is lehet utcalány.

fotó: poledancingpotterhead.tumblr.com

Ti mit gondoltok a rúdfittnessről? :)

0 megjegyzés: