Répa, róka, rózsa

Mi a közös a fentiekben?
Naná, hogy a vörös.

Beleszerettem. Nem elsőre. Eleinte szőke akartam lenni. Aztán úgy gondoltam, "ááá mindenki szőke akar lenni" -kivéve persze aki nem. Például anyám. Rengeteg színt kipróbált (mind vörös árnyalatú természetesen, különben most nem jönne létre ez a szösszenet), de egyikkel sem kapott olyan hatást, amilyet szeretett volna. Amíg ki nem próbálta a hennát. Igen, aki nem tudta, a hennát hajfestésre is használják, nem csak a bőr gyönyörű (és mégsem káros) díszítésére. Már több, mint fél éve én is használom, és most a tapasztalataimat szeretném megosztani veletek ezzel kapcsolatban.

A HENNA

Előnyök: 

    • Fő előnye szerintem, hogy teljesen természetes hatású vöröset ad. A hajat kívülről fogja be, ezért az alaphajszínhez alkalmazkodik. Minden haj életerő árnyalatú, és annak megfelelően eltérő vöröset kapunk, így mindenkinek lehető legtermészetesebb rőt lesz a haja.
    • Nem roncsolja a haj szerkezetét. Szintén annak köszönhetően, hogy kívülről vonja be a hajat  -ellenben a kémiai festékekkel- nem teszi tönkre hajkoronánkat egy életre.
    • Dúsítja a loboncot. Ezt a fenti két előny miatt nem hiszem, hogy sokat kell ecsetelnem. Külső rétegként bevonja a hajszálakat egyenként, ezzel vastagítva azokat (vékony hajszálakkal rendelkezőknek külön előny!). Tehát az összhatás is dúsabb lesz.
    • Kevésbé lesz problémás a fejbőr. Ismerős, amikor naponta kell hajat mosni, hogy ne zsíros kenyeret akarjanak a hajunkból készíteni? Vagy, amikor olyan, mintha esett volna a hó, de csak a mi fejünk felett? A henna gyógynövény így rengeteg pozitív hatása van. Most kettőt kiemelve: elmulasztja a korpásodást, és kevésbé zsírosodik a fejbőr.
    • Töredezett haj? Ágyő! Bevonja. Voila, nincs többet töredezés.
    • Bónusz: selymesebb, puhább haj egészséges fénnyel.

Hátrányok:

    • Attól függően, hogy mennyire erős vöröset akarunk kapni 1-4 órát kell a fejünkön hagyni.
    • Nehéz a szemcsés trutymó, ami a fejünkre kerül, és ha 4 órán át rajtunk van, nem árt utána valakit megkérni, hogy zsibbadt nyakunkat masszírozza meg kicsit.
    • Sok idő, amíg ereszt a színe. Nekem 6-7 mosás után is enyhén rezes a víz árnyalata. Festés után 3 nappal áll be a végleges árnyalata a vörösnek emiatt. Hát, nekem néha inkább 5..
    • Szag. Vagy illat. Kinek mi. Van egy jellegzetes aromája. Én szeretem, vagy legalábbis megszoktam, de elég erős. Több mosás után is érzi a viselője. (Ha az alap masszához fahéjat adunk, az sokat dob rajta, bár enyhe mézeskalács feeling lesz)
    • Macera felvinni. Tekintve, hogy kívülről fogja be a hajszálakat, ezért különösen fontos, hogy mindenhova elegendő festék jusson. És be kell alufóliával vonni, mert kell neki a meleg. Hát vicces selfiekhez különösen jó látvány egy alufóliába bugyolált fejű lány, akinek a feje csodás libafosszínben tündöklik (csak a festék színe ilyen, ha lemossuk, alatta a vörös csoda).
    • Nem ideiglenes. Kopik, de nagyon lassan. Aki gyakran szereti változtatni a hajszínét, annak nem ajánlom. Tapasztalatom ebben ugyan nincs, de sok helyen olvasni, hogy nem tesz jót,  ha kémiai festékkel átfestjük, vagy csak egyszerűen nem fogja be a hennázott hajat. (Bárki, aki tud erről tapasztalattal szolgálni a kommentekben szívesen venném! )



Néhány tipp:

  1. Ha világosítani szeretnéd a színt, tegyél a festékbe citromlevet.
  2. Ha sötétíteni szeretnéd, őrölt szegfűszeget keverj bele.
  3. Ha kevésbé élénk vöröset, akkor víz helyett kávét tegyél a porhoz.
  4. Olívaolajat adva hozzá hidratáló hatása is lesz.
  5. A szín hosszabb tartósságának érdekében érdemes hajmosás után ecetes vízzel átmosni a hajat.


Remélem, hasznos volt a "rövid" szösszenetem a hennázásról és van, aki kedvet kapott hozzá! :)

4 megjegyzés:

  1. Úúúú én tuti kipróbálom! (: Köszi<3
    Egy blogodat imádó olvasód :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! Majd feltétlen írd le milyen lett! :)
      Csak egy vagyok a 4 bloggerből, de köszönjük a lelkesedésed, reméljük a továbbiakban is tetszeni fognak a témáink! :)

      Törlés
  2. En egyszer tettem hennat a hajamra es iszonyuan tonkretette :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy csalódtál a hennában! Kérdésem az lenne, hogy milyen fajtát használtál? Csak mert nagyon sok félét dolgot kapni, amit hennának gondolnánk, mert úgy reklámozzák, de más anyagok is vannak benne sajnos. Például nem szabad hinni azoknak a hennáknak, amikre az van írva, hogy barna, fekete vagy szőke szint adnak. Azokban MINDIG van valami más. A tiszta henna csak vörös színűre fest! Még ezen belül is van elég sok esély, hogy nem valódi hennát kapunk és valami kémiai anyag kerül a fejünkre. Én olyan hennát használok, ami por állagú és vízben kell feloldani. Alapvetően testfestéshez van. Viszont ki KELL próbálni pár órával festés előtt a bőrön, akkor is, ha hajra tesszük, mert allergiás reakcio bárhogy jelentkezhet. Én ajánlom, hogy por állagút vegyen, aki kipróbálja. Ezen belül ami megbízható biztosan: Classic Henna por, forgalmazója a Goloka Bt.

      Törlés