Takonyjóslás -beteg vagyok?

Eljött a nyálkás, hideg idő és ezzel együtt a különböző baktériumok, vírusok is elszaporodtak a levegőben.
Neked is elkezdett folyni az orrod, de nem mentél orvoshoz, mondva "ez egy kis megfázás, nem nagy dolog"? Én is így kezdtem. "Nincs lázam, akkor nincs bajom", gondoltam. Mára már elviselhetetlen lett az orrcsöpögés és a fejzúgás, ezért mégiscsak eltébláboltam a rendelőbe, ahol kiderült, hogy bizony arcüreggyulladásom van. Ez a bejegyzés a folyó orrnak lesz szentelve, és neked, Kedves Olvasó, hogy tudd, mikor kell elmenni orvoshoz.
forrás: sugarcoatedstuff.tumblr.com
Az orrváladék egészségesen színtelen. Nézzük, mit mesél rólad a taknyod!:)

Színtelen, vizes állagú és sok váladék: vagy allergiára, vagy felső légúti betegségre utal . Előbbinél nem jelentkezik láz, viszont csöpög az orrod, viszket a szemed és tüsszögsz. Száraz, meleg időben és pollenszezonban jellemző. Utóbbit hőemelkedés, torokfájás jelezheti. 

Csöpögő, vízszerű folyadék: semmi bajt nem jelent :) hidegben a kilélegzett levegőből az orrlyukakban lecsapódik a pára (vízgőz), az csöpög.

Fehér, sűrű váladék: a bakteriális fertőzések második fázisa a vizes váladék után. Már itt érdemes orvoshoz fordulni, és lehet, hogy megúszod antibiotikum nélkül :)

Zöldes-sárgás váladék: bakteriális fertőzésre utal, szintén a felső légutakban. Lehet még arc- és homloküreg gyulladás jele is.

Véres váladék: mindenkivel előfordul, hogy túl erősen fúj orrot, ezért elpattan egy hajszálér, vagy megsérül az orrot borító nyálkahártya felszíne. Ha kevés vér folyik, nem szükséges orvoshoz menni. Ha kitartóan véres a váladék, nézzünk el a háziorvoshoz.

Fekete, szürke váladék: nem voltál esetleg mostanában poros helyen? Ugyanis a váladékban fennakadt portól és piszokszemcséktől színeződik el sötétre a nyálka. Mindenesetre, tervezz be egy nagy portalanítást a közeljövőben :)

Csomós váladék: Mikor voltál utoljára fogorvosnál? Ez a tünet ugyanis valamilyen fogeredetű problémára utal. Keresd fel háziorvosod, fogorvosod!

Csak egyik orrlyukadból csorog a váladék: ha egy vagy több napig csak fél orrodból ürül a takony, az az arcüreggyulladás egyik tünete. Minél hamarabb fordulj orvoshoz! Általában az orrcsorgást megelőzi egy kellemetlen, szúró-csípő érzés vagy az orrban, vagy a manduláknál. 

(forrás: Háziorvosom, webbeteg.hu, hazipatika.hu)


Legfontosabb! Mindig tartsuk tisztán kezünket, mert sok baktériumot vihetünk be szervezetünkbe általa. Zsebkendőnket mossuk/dobjuk ki! Ha tehetjük, kerüljük el a prüszkölő embereket és mi se köhögjünk képen másokat (tömegközlekedés közben például). 

Remélem, hasznos volt a cikk, jobbulást minden velem szenvedőnek! :)

3 megjegyzés:

  1. Gyógyulj meg mihamarabb! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez a kép engem ábrázol az elmúlt két hétben :D Bármennyire undin hangzik, érdemes megnézni mindent, ami távozik a testünkből, mert sok dolog kiderülhet belőle.

    VálaszTörlés