Wir sind alle Freaks!

Igazából nem akartam erről a sorozatról írni. Tudtam, hogy olyan lesz, mint amilyennek mindenki akarta: Ijesztő.
Ugyan a sorozat a várt színvonalat hozta, a Coven után nem tudta visszahelyezni a történetről a félelmetességére a hangsúlyt.
Nem leszek hosszú. Nem mintha nem lenne mit kibeszélni, csak nincs sok szidni valóm. 
A rész 60 perces lett (+-2 perc). Őszintén, szerintem elég lett volna neki 45-50 perc is. 
Nem spoilerezek, mert ezt a rész érdemes megnézni. 

Történetünk az 1952-ben játszódik a Jupiter nevű kisvárosban. 
Első jelenetben egy gyilkosság helyszínére csöppenünk: kisvárosi idill, tejesember, öreg néni... Meg egy ikerpár, akik tulajdonképpen nem is egy pár, csak egy iker (Sarah Paulson). Nem értettem a nagy hányós, megbotránkozós jeleneteket. Oké, 2 szív, majdnem mint egy Timelord.. jó, nem crossfandomozom. 
Tehát van egy ikrünk, aki(k) teljesen más személyiségek és ezer évig bezárva éltek az anyai házban. Őket keresi fel Elsa Mars (Jessica Lange), a német hölgy, aki segíteni próbál nekik (és nem utolsó sorban meg akarja menteni a cirkuszát általuk). 


A lány(ok) szépen lassan belemennek az ajánlatba, és csatlakoznak a Freakshow-hoz. Itt már mindenféle emberke összegyűlt, igazi közösséggé kovácsolódtak: megvédik egymást, megosztoznak jóban-rosszban, összetartanak. Sajnos azonban a cirkuszra nem kíváncsi senki, már szinte éhbéren élnek, nincs új attrakciójuk... Ekkor jönnek képbe a lányok, akik kis vérfrissítésként szolgálnak (, védelemért cserébe).
Van még egy aggasztó tényező: egy, a cirkuszhoz nem tartozó bohóc embereket ölöget és rabol el, ismeretlen okból. 


Maga a sztori kábé ennyi lenne minden spoiler nélkül. Beszéljünk a többiről!

Az AHS szerintem leginkább pszichothrillernek illik be. Az előbbi évadok sem arról voltak híresek, hogy olyan szörnyűségeket mutogatnának bennük, viszont a látvány, a sugallt tartalom és a háttértörténet ijesztő hatást keltett még a hörcsögömben is. 
A harmadik évadban (Coven) úgy éreztem, még ez a tudatalatti ráhatás is elveszett, inkább a történetre fókuszáltak. Nem bántam, mert imádom a boszorkányokat, de a címből kihagyhatták volna a "Horror"t.
Nyáron a Freakshow-ról elég meggyőző trailereket kaptunk, amiből mindenki arra számított, hogy visszatérünk a második évados elmebeteg vérengzéshez. Vagy legalább valami igazán rémisztőt láthatunk. Nem mertem éjszaka belekezdeni, hátha nem bírom továbbnézni, ahogy az Asylumot sem tudtam.


Nem sikerült dobbantani. A digitális utómunka nem lett színvonalas, a maszkok: maszkok, a gyilkolás nem véres, de nem is horrorba illő. Olyan.. semleges. A pszichobohóc szája viszont odatalálNA, ha olyan lenne, mint a teaserben. Szóval gyerekmese.

Imádom Sarah színészi játékát! Nagyon nehéz két karaktert alakítani, főleg, hogy főleg. Hahh. Szóval: szerintem gyönyörűen kihasználják az ikrek adta lehetőségeket. A kettős kameraállás, a gondolati párhuzam, az eltérő jellemek és a közös pont: Lobster srác. Sajnálom a következő gif-áradatot, de fontosnak tartottam betenni.


Jessica és a német akcentus. Néha-néha átüt, de maradjunk annyiban, hogy minden szavát értem. Ismét megtört dívát alakít, és meg kell mondjam, jól áll neki a szerep. Mélyebb lesz, mint a Covenben, tragikusabb és kevésbé önző. Ebben az évadban (is) főszerepet kapott, a maximumot fogja kihozni belőle. Pont. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mekkora az a maximum. 
Meg kell említsem, hogy hány Elsa született a Frozen után. Eliza Dooley, Elsa Mars és eljött a Jégvarázs az OUAT-ba is. Kíváncsian várom a további kreatív névadásokat.

image

Idegesítő pszichobohóc. Nem tudok mit mondani, nem igazán tudom a sztorival összehozni. Azaz de, csak még nem tudom az írók hogy fogják összekötni a tábori szörnyekkel. Az biztos, hogy ő lenne a horror-része az évadnak, de ijesztőbb egyhelyben ülve, mint gyilkolászva. 

image

A világ legkisebb nőjét pedig egyszerűen imádom ^^ 
Lobsterboy nem.. nem freak. Szeretem Evan Peters, főleg ha nem agyhalott tiniket játszik, de most nem illik ide. Mármint. Csak születésekor el kellett volna metszeni az ujjait összekötő bőrt. Manapság sokan születnek összenőtt ujjakkal és mégsem parádéznak cirkuszban. Persze, kellett egy szépfiú. Aki lázad. Mint mindig.

 

Fontos! Széthúzás van az összetartó cirkuszon belül. Többszörös konfliktusgomolyag, ami akár Gordiuszi csomóvá is kinőheti magát. Ha félelmetes dolgokat nem kapunk, legalább a történetet megalapozzák.
Szóval összetettség: az ikrek beilleszkedése, a cirkusz sorsa, Elsa kibékülése önmagával, a stábbeli széthúzások rendezése, a pszichobohóc kiléte/miléte, a nyomozó utáni botrány. Vannak szálak. Ki is fogják használni.

*Spoiler, de nem nagy*
Ami nagyon nagyon tetszett!: Sokan nem értették a szexvideó vetítésének lényegét. Megkísérlem megfejteni. A lány azzal dobálózik, hogy világgá kürtöli, hogy ez nem szemfényvesztés, hanem valódi "szörnyek" élnek a cirkuszban. Erre válaszul vetíti le a felvételt. Mindannyian szörnyek vagyunk. Ha képesek vagyunk a külsőségekről és előítéletekről megfeledkezni, mindannyian emberek vagyunk. Csak nézőpont kérdése a másság. Akár kívül, akár belül. Imádtam azt a párbeszéd/monológot Elsa és a lányka közt. Kik a valódi szörnyek? Akik máshogy néznek ki, vagy akik szörnyű tetteket visznek végbe? Imádtam.

Értékelés:

Horror és félelmetes jelenetek: 1/2. Azaz fél. haha.
Halálozások: 5. Nem sok, nem kevés.
Pszichopaták: 1. Reméljük, lesz több is.

Színészek: 9/10 a 10 elérhetetlen. még Sarahnak is. 
Karakterek: 9/10 kidolgozottak, háttérsztori megalapozott, egyéniségek és lehetőségekkel teliek
Történet: 8/10 nekem kicsit hasonlít a Covenhez Jó, nagyon jó, de több horrort pls!

Nézni vagy nem nézni? Hogy a viharba lehetne ezt abbahagyni?! Még, még, még!

Nektek hogy tetszett a rész? Mit gondoltok, ígéretes? Ti hiányoltátok belőle a horrort?

0 megjegyzés: