Egy lusta gondolatmenet

...muszáj menet legyen? Miért nem lehet ület? Vagy valami kevésbé mozgáshoz kapcsolódó tevékenység? 

Mert itt a Pilates Péntek és már egy ideje nem vezettem. Be kell valljam, nem is tornáztam. Sőt, egyáltalán élni sem éltem. Viszont enni... na igen, ettem. 

forrás
Na igen, a kép tökéletesen szemlélteti mi lesz velem, ha ezt így folytatom. A pandák tényleg nagyok, a szó "nagyszerű" értelmében. Ám a bökkenő ott rejtőzik, hogy súlyban is több mázsát nyomnak. Én viszont nem szeretnék. Az alábbi listát magamnak és Nektek állítottam össze motivációként. Én is egy lusta dög vagyok, ezen szeretnék változtatni azáltal, hogy egy józan pillanatomban feljegyzem a gondolataim.

5 kifogás, amiért nehéz elkezdeni mozogni


1. "Csak még egy perc, ezt elintézem és lemegyek futni /konditerembe/ elindítom a dvd-t..."

Mondtam magamnak az OKTV írása alatt. Beosztottam előre a napomat, mert 20 perc mozgás az otthon üléshez kell, hogy karban tartsam magam, éshátizé... Abból a percből órák lettek.
Ha el akarod kezdeni, kezdd el most! Igen, hagyd félbe a cikket, mert ha jön ez a bizonyos "Csak még...", az életben nem keveredsz ki a kényelmes székedből és nem fogsz nekiállni! Saját tapasztalatból mondom. MOST ÁLLJ FEL A GÉP ELŐL, nyújtóztasd ki tagjaid és végezz BÁRMILYEN mozgást! Kocogj helyben, hajolj párat és érezd, ahogy áramlik benned a vér! Ez már egy kezdet. Ha ezt meg tudtad tenni, másra is képes vagy. Ha már visszahuppantál a gép elé, most mondom, hogy ne kényelmesedj el: ha változtatni akarsz, az előbb adtad meg a kezdőlöketet magadnak, most menj, és mozogj tovább!

forrás


2. "Kinézek magamnak egy jó kis órát és eljárok majd arra"

Aztán belenézel a pénztárcádba és rájössz, hogy nincs épp a hónapban erre fordítandód. Vagy rájössz, hogy nem lehet mackónadrágban leslattyogni a terembe. Esetlen elfelejtesz egyáltalán utánanézni. Vagy nincs időd, mert nem szakítasz 30 percet elkészülni, 10 percet odaérni, 40-60 percet tornázni...
Nem feltétlen kell edzőterembe járnod. Én speciel nem szeretek több tucat emberrel együtt izzadni (bár a jógát és a pilatest kipróbálnám csoportfoglalkozáson). Mit tudsz tenni? Akár otthon is fogni két súlyzót és szépen emelgetni. Felkapni a nyúlcipőd, és szépen lefutni benne pár kört a lakótelepen, környéken. Ha olyan vagy, mint én, és nem szeretsz futni, nézegesd vissza a Pilates Péntek videókat! Kivétel nélkül mindegyikhez elég a saját tested, semmi különleges eszköz nem szükséges.
Az idő meg elmenne a nyafogással és bizonytalankodással, ha nem állsz neki!

forrás

3. "Nincs hozzá kedvem / Ilyen hangulatban nem megy / Túl fárasztó volt a napom"

Pedig nincs jobb motiváció, mint egy fárasztó nap vagy a rosszkedv.
A szellemi fáradtság igazán kimerítő tud lenni. Tapasztalom sokszor, hogy gondolkodni már alig tudok, mondataim összefüggéstelenek, beszélni se szeretnék legszívesebben. Régen azt hittem, hogy ilyenkor egy kiadós alvás segít. Fenét. Az ilyen helyzetekben az agyad teljesen kimerült, de a tested még éber, s ez tartja ébren a fejed. Akármennyire szeretnél, nem tudsz elaludni, mert az izmaid munkára vágynak. Te is tapasztaltad?
Sokan mozgásterápiával vezetik le a stresszt, dühöt és egyéb indulatokat. Sikeresen! Nincs hozzá hangulatod? Ha nekikezdesz az edzésnek, endorfin fog felszabadulni a szervezetedben. Ezt az anyagot gondolom senkinek sem kell bemutatni, bizony, ez a boldogsághormon! A kedv hiányzik? Ez összefügg az első ponttal: ameddig benne vagy valamiben, nehéz kiszakadni, de amint belekezdesz valami másba, már abban nem fogsz tudni megálljt parancsolni. Ha még mindig a gép előtt ülsz, kérlek, megint állj fel és mozgasd meg magad! Én megtettem. 

forrás

4. "Hideg van / meleg van" 

Ugye tudod, hogy ha akarod, ezzel az év 365 napját lefedheted? Ha hideg van öltözz fel, ha meleg gombolkozz ki! Nyáron nagyon jót tud tenni a melegzuhany torna után, felfrissít és hihetetlen, de lehűt. Fontos, hogy igyál sok vizet! Ez segíti az anyagcseréd, az izzadást és az ásványianyag-utánpótlást! Télen vegyél fel akár több réteget. Ja, és a mozgás felmelegít! Ha ülve fázol is, egy kis cardio után biztos nem fogsz! ;)
forrás

5. "Úgy teleettem magam, majd holnap letornázom! / Csak még egy harapást..."

Az, hogy eszel, nem baj. Én sem tartok különleges diétát mozgás közben, bár lehet, kéne (én nem szeretnék kockákat növeszteni, csak egészségesen szeretnék mozogni). Viszont: ha felállítasz magadnak egy szabályt, NE szegd meg! Ezzel ha belegondolsz, becsapod és kijátszod saját magad.
Fontos dolgok: mindent mértékkel! Inkább kevesebbet, többször! Este hat után nincs nasi! A reggeli a nap legfontosabb étkezése, építsd bele a tiszta vizet! Nincsenek bűnözős napok! Felejtsd el a kajaalapú önjutalmazást! (haha, ki beszél... már 2 hónapja büszkén tartom, hogy nem veszek magamnak muffint, ha "megérdemlem". helyette szétzabáltam magam :D).

forrás
Most jöhetnek az utálkozó kommentek, hogy "de te dagi vagy!" és a fitnessoldalak linkjei is, amiken sorra taglalják, hogy mit csinálok rosszul. Igen, van rajtam zsír és izom. Nem jó arányban. De elfogadom magam így is, s hogy jobban érezzem magam a bőrömben, tenni fogok teszek a jobb kondíciómért. A fenti pontokkal senkit sem szeretnék kioktatni, szimplán "hangosan gondolkodom", senki ne vegye magára :)


forrás

Ami a számomra legmotiválóbb dolog

Nézz tükörbe! 

Tetszik, amit látsz? Tekints végig magadon tetőtől talpig, mosolyodj el és mondd tükörképednek: szép vagy! Ha ez nem ment, tudod mit kell tenned. Számos segédeszköze van az önelfogadásnak, egyik a testmozgás. Ha nem vagy elégedett a súlyoddal, a testeddel, legjobb és legegyszerűbb dolog amit tehetsz, hogy elkezdesz tornázni. Nem másokért, magadért! 
Mindenkinek soha nem lehet megfelelni, hiába próbálkozol. Egy valami számít csak: hogy magaddal boldog légy, és innentől kezdve nem fog érdekelni, mások mit mondanak. Légy magabiztos, erős és kitartó! Rómát sem egy nap alatt építették!:)

Rule number 1.
forrás

forrás

Nike
forrás
Ha inspirációra van szükséged, látogasd meg ARThletic oldalát, gyönyörű rajzokkal és motiváló szlogenekkel tele!:)
Kitartást és kellemes mozgást!

    

1 megjegyzés:

  1. Imádom az Arthletic oldalt, a kedvenc motivációs képeim onnan vannak :)
    Nekem a fáradtság a legnagyobb ellenségem, hiszen napi 8 órás munkaidő és 4 órás utazás után a torna a legutolsó, amire vágyom. Néha meg tudom csinálni a szokott gyakorlataimat, néha nem. Olyankor, mikor érzem, hogy mindjárt elájulok általában szobabiciklizem egy kicsit, mert mégis csak mozgás, de nem hajtom agyon magam.

    VálaszTörlés