Lakás = Otthon #1

A ma-tegnap ígért sorozat kezdetét veszi hát.
Nagyon szeretem a kézzel készült, egyedi és egyszerű ajándékokat, tárgyakat, kreatív alkotásokat. Meg persze az olyan dolgokat, amik feldobják a lakást, hogy ne legyen belőle tipikus ikea-katalógusban látható rideg-hideg szoba.



A Promodba tavasszal visszatér a '60-as évek divatja. Ezt a felsőt tegnap láttam meg az egyik kirakatban, és rögtön gondoltam, hogy "basszus, ilyen mintás képet tettem be a blogra... tegyük be mellé az inget!".

Mi kell a képhez? 
    • színes papír (boríték, karton; lényeg, hogy ne üssön át rajta a ragasztó)
    • ragasztó
    • olló
    • nagyobb méretű alaplap (A4)
    • képkeret

Hogyan készül? /szerintem nem kell ennél részletesebb folyamatábra/
    1. Vágjunk ki egyforma háromszögeket a különböző színes lapokból. 
    2. Ragasszuk fel tetszőleges sorrendben az alaplapra, egymás mellé illesztve.
    3. A kilógó széleket levághatjuk, a képkerethez igazítva.
    4. Keretezzük be, és mehet a falra! :)
Költségek: min. 600 forint (ha van otthon olló-ragasztó), max. 2300 forint. 



A hegypárnát már bemutattam egyszer a Blogmas keretein belül, de muszáj volt még egyszer megemlítenem, mert beleszerettem. Elkészítéséről itt olvashattok bővebben.

Költségek: sajnos az anyagai elég drágák, de lehet, hogy még így is olcsóbban ússzuk meg, mint egy bolti díszpárnával. Min. 3000 forint (ha az alapkellékek megvannak otthon, az anyagot olcsó helyen vesszük), max 7-8000 forint.


A darvakról és legendájukról első emlékem, hogy olvastam a Shivert (Maggie Stiefvater), és Sam szobája tele volt aggatva kis darvakkal. Nagyon tetszett a könyv, egyik kedvenc leírásom benne a felfüggesztett madarakkal teli, hajnali napfényben úszó szobáé. Darut bármiből, bárhol és bármikor hajthatunk, épp ez adja nagyszerűségét: megragadja az emlékeket. Már közzétettünk egy elég bénácska tutorialt itt.

Mi kell hozzá? Olló, papír. A felfüggesztéshez tű, cérna.
Költségek: min. 0 forint, max. 200-300 forint (lapok számától és minőségétől függően).




Oda és vissza vagyok a handmade feliratokért és rajzokért berendezési tárgyakon és ruhákon! Ezzel lehet leginkább egyedivé tenni a dolgokat, hogy tényleg azt tükrözze, aki vagy vagy lenni akarsz.

Mi kell a párnához?
    • párnahuzat
    • textilfilc (vagy festék, de a filccel dolgozni könnyebb)
    • betűsablon (akár kartonra nyomtatva, s abból kivágva is megfelel, én általában sima A4es papírra nyomtatom a mintát, abból gilette-pengével vágom ki. használjatok sniccert, mert a penge szétvágja 4 ujjatok és 3 körmötök. tapasztalat.)

Hogy készül?
    1. Merevítsd ki a párnahuzatot! Fontos, hogy ne csússzon el. Ha vékony az anyag, tegyél két rétege közé valamilyen papírt, mert a filc könnyen átüt!
    2. Ceruzával vagy krétával húzz egyenes, párhuzamos vonalakat, amihez a betűk igazodhatnak! Így nem fognak elcsúszni a szavak.
    3. A húzott vonalra igazítva szépen sorban rajzold át a betűket a filccel! Ha nem vagy biztos a betűk közti távban, ezt is elő lehet rajzolni. 
    4. Hagyd megszáradni, majd vasald át! A filcen feltüntetett utasításokat követve lehet mosni és vasalni. 
Költségek: min 800 forint (ez a filc ára), max. 2400-2700 forint.



Újrahasznosított, barna és tároló. Nekem ennél nem is kell több. A postai csomagolópapírral anno egyik rajztanárnőm ismertetett meg, azóta is gyakran használom (megvetetett velünk 4-5 ívnyit...).

Mi kell hozzá?
    • postai csomagolópapír / bármilyen más erősebb tartású papír
    • ragasztó vagy ragasztópisztoly
    • olló
Hogyan készül? 
    1. Vágjuk fel a papírt hosszú csíkokra! Ezeket hajtsuk félbe hosszirányban!
    2. A fent látható alakzatban ragasszuk össze a csíkokat! Ez lesz a kosár alja.
    3. Innentől térben építkezünk: minden "emelethez" új csíkot futtassunk körbe az alapon és ebbe fűzzük bele az alap csíkjait.
    4. Ha megvan a kívánt magasság, ragasztóval erősítsük a papír végeit a kosár belsejéhez. Hagyjuk száradni.
Költségek: min 500 forint, max 2000 forint.

Az ötletek egyike sem saját.

Remélem, tetszett a bejegyzés :) Ti mivel díszítitek otthonotokat?


12 megjegyzés:

  1. Nekem is darvak lógnak a szobámban! :) Szeretem őket, első év végén épp az anatómia pótvizsgára tanultam, vettem egy szettnyi kis origami papírt és amikor már elegem volt az egészből, kiültem az ablakba és hajtogattam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem lógattam ki őket, de már szépen gyülekeznek a nekik szánt cipősdobozban :) Talán majd a tavasz meghozza a szálló darvakat is :)

      Törlés
  2. A darvak nálam is nyerők! :D Szegeden a szobában a lámpáról lógnak, több méretben és színben, anyuéknál pedig fehérek lógnak az ágyam felett a gázcsőről a narancsos-barnás fal előtt. És pikkpakk megvannak.
    Nálam dekorációban még a feliratok is nagyon bejönnek, meg a sziluettek, fehér falhoz természetesen feketét választottam, papírra kinyomtattam a feliratot és kiragasztottam a falra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. húha, igen, már én is régóta tervezek vagy falmatricát vagy valamilyen mintát az ágyam fölé, de sajnos a jelenlegi festék már elég öreg, ezért várnom kell, míg az egész szobát átfestjük. Én a sötétlila-bordó párost választanám a mintához mert a járólap is hasonló színű a szobámban :)

      Törlés
  3. Nagyon jo kis otletek,egy parat biztos en is elkeszitek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszettek! Nemsokára jön a folytatás, újabb ötletekkel!:)

      Törlés
  4. Nagyon jó ötletek, néhányat biztosan felhasználok a tavaszi szoba felújításom során. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszettek! Jó szórakozást a felújításhoz :)

      Törlés
  5. Szia!
    Az én darvaim sajnos még csak a polcon gyülekeznek, de amint sikerül rávennem bárki nagyobbat nálam, hogy lógassa le őket, azon nyomban fönt lesznek... :c Sajnos pici vagyok. Egyébként a Shivert én is olvastam, bár én a japán őrületemből kifolyólag választottam ezt a díszítést. Illetve hozzátenném a listához az álom fogókat. Olyan gyönyörűek! És otthon is el lehet készíteni.:)

    Nina ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!:)
      Nálam is volt fönt álomfogó, de sajnos régi volt, ezért lehullottak a tollai. Nagyon örülnék, ha megosztanád a blogodon az otthoni álomfogó-készítést (követlek) :)

      Törlés
  6. Nyáron volt az esküvőm,kis költségvetésű, kinti helyszínen és menta szívecskés füzérekkel és hajtogatott darvakkal díszítettük fel a helyet. A darvak egy része most a hálószobában lóg :)
    Papírból szőtt kosarat már én is készítettem, de más módszerrel, viszont ez is nagyon tetszik :) A többi ötlet is nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés