Mi a szépség? Ki szép?

A Szépség Szerda rovatot szerintem egy ilyen cikkel érdemes nyitnom.
Mi a szépség? Nem, nem a művészetekben, nem a természetben. Rajtunk.
Azaz ki szép? Kire jelenthetem ki, hogy nekem ő tetszik úgy, hogy most látom először egy fényképről? Miért van az, hogy még három másik teljesen különböző ember is ugyanúgy szépnek tartja az illetőt? És mégis, a másik 5 ember miért tartja rondának?

Az alábbi öt kép a legnépszerűbb találatok közül való tumblr-ről a "beautiful woman" keresőszavakra. Mitől olyan népszerűek? Vesézzük ki őket tetőtől talpig! (képletesen :P)



Higgyétek el, minden belénk van kódolva.

Lábak

Öt képből kettőn látszik a láb, ebből csak egyen látszik teljes egészében. Miért? A láb nem fontos? De, fontos. Csak manapság (szerintem) háttérbe szorul.
A hosszú láb a kutatások szerint összefügg a biológiai rátermettséggel. A relatív (testükhöz viszonyítva) hosszú lábú emberek kimutatottan betegséggel szemben ellenállóbbak, alacsonyabb a felnőttkori halálozási arányuk és krónikus betegségek kialakulására is kisebb a hajlamuk. Mégis, kutatások alapján esztétikailag csak a nők láb-test-aránya meghatározó, férfiak esetében nem tartják lényegesnek.
Manapság miért gondolom, hogy háttérbe szorulna a lábak jelentősége? Azért, mert a magassarkúk korát éljük. Bárki felvehet akár lábhosszát 15 centivel megnövelő cipőt is: mikor meglátják, senki nem gondol arra, milyen lehet otthon mamuszban. Így lehet becsapni a természetet.

Manapság lányok körében divat az ún. "thighgap". Baromság- ezt szögezzük le. Főleg, hogy nem mindenkinek lehetséges ezt megvalósítani. Főleg, hogy nem is szép.


Ti szívesebben láttok két lécet egymás mellett, mint izmot és zsírt? Én nem. A zsír is testünk része, együtt kell vele élni, vagy éhen halni, mert nélküle élni nem lehet. A mai elférfiasodó (értsd: kis mellek, "egybederék", ...) nők/lányok tudnak maguknak "kidolgozni" ilyen thighgapet. Amint az "elférfiasodó" jelző is mutatja, ez egyáltalán nem nőies. Hogy ismét a tumblin végezzek felmérést a "hot legs" keresőszavakra egyetlen egy thighgap SEM jött fel.
Akinek pedig lett volna, úgy összetette a lábát, hogy még véletlenül se látszódjon, hogy "lyukas a lába" a képeken. 
Elnézést kérek, mégis találtam egy képet a 3. oldalon ilyen megjegyzéssel: "Found the perfect thinspo for my goal! Just look at those legs, no I ment the thighs" (Megtaláltam a tökéletes vékonyságot a célomhoz. Nézd csak meg azokat a lábakat, nem, úgy értem a combokat!) 

Itt a kép:

És most kérnék mindenkit, hogy hasonlítsa össze a fenti lábakkal ezeket. 
Nem hiszem, hogy a fekete-fehér lenne a szebb, esztétikusabb. Nem ez van belénk kódolva! Csak most hirtelen jött egy ilyen divat. És mindenki rohan a hülyeségbe. Ne sírjatok, nőies lányok/nők! Szükség van rátok és az idomaitokra! Lecseng ez az őrület is egyszer. Kihangsúlyoznám, nem hiszem, hogy a férfiaknak ez tetszene, csak a lányok őrülete, hogy egy harmadik combnak helyet kell csinálni a meglévő kettőjük közt.







A thighgap-témát szeretném ezzel a képpel lezárni:



Derék és csípő

A zsír, ahogy említettem: jó! Persze nem annyi, hogy több zsírszövet legyen rajtunk, mint izom.
A zsírnak köszönhetjük (és a zsírlerakódást segítő hormonjainknak), hogy nőies alakunk lehet. A női hormonok idézik ugyanis elő előnyünk (és egyben nagy hátrányunk): a comb-fenék-csípő régiójára rakódik a legtöbb zsír, és onnan legnehezebb eltávolítani ledolgozni azt.
A derék-csípő közti "nagyobb" méretkülönbséget nevezzük darázsderéknak, ha a mellmérettel is feltűnő az eltérés: "homokóra alaknak". Ha elosztjuk a derék körméretét a csípőével (centiméterben), egy arányszámot kapunk, ami az egészséges kaukázusi (menopauzán még át nem esett) nőknél 0,67 és 0,8 közt van (nekem spec ~0,74 -és nem vagyok fiús alkat). Minél nagyobb a csípőd/vékonyabb a derekad annál kisebb lesz ez az arányszám.


Mire is jó ez az arány? Szép. Termékenységet sugároz és termékenységet is hordoz: a menstruáció rendszeresebb, a teherbe esés valószínűsége nagyobb azoknál a nőknél, akiknél ez a szám kisebb. Nem utolsó sorban, minél kisebb ez az arányszám, annál kevésbé vagyunk hajlamosak (mi, nők) megbetegedésekre. 

Fontos! Ezt a különbséget NEM így (↓) kell elérni! A fűző viselése elváltozásokhoz, betegségekhez vezethet!


Amikor pedig azt mondom, elférfiasodunk és a divatalakok változnak, erre gondolok ↓  Egy milliméternyi zsír sincs a lányon, de neki 0,9 körül lenne a derék-csípő aránya is. Nem hiszem, hogy az A-s melltartó nem lóg rajta. Természetesen, semmi baj azzal, ha valaki ilyen: valamilyennek születünk, nem lehet és NEM KELL változtatni magunkon. Csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ne döntsük mély letargiába a nőies nőket, azzal, hogy ilyen divatikonokat állítunk eléjük! 



Mellek


Miért szól minden a mellekről? Szintén a biológiai kódjainkra kell hivatkoznom: termékenységet sugároz. Akár akarják a férfiak, akár nem, megnézik.
" A női testalak vonzónak tartott jellemzőinek egy sajátos keveréke (karcsú derék és nagy mell) magasabb szaporodási képességeket jelez előre, mint ugyanezeknek a testi jellegzetességeknek egyéb kombinációja (karcsú derék és kisebb mell, vagy teltebb derék akár kisebb, akár nagyobb mellel együtt)" (forrás
Pedig a nagyobb mell nem egyenlő a több tejmiriggyel. Aki nagyobb keblekkel rendelkezik, több zsírszövete van csupán leraktározva a tejmirigyek mellé (ugyanúgy hormonoknak köszönhetően, mint a comb-derék zsírok).
Mindenesetre tény, hogy a nagyobb és természetes vonzóbb. Így vagyunk beállítva, deal with it. Manapság szerintem nem feltétlen kebelmegszállottak a férfiak. Inkább a nők szenvedélye a mellnagyobbítás is, mint a thighgap...


Arc


Az arc a legrövidebb út a lélekhez. Ez nem tudom, honnan jött, valószínűleg csak túlkombinál az agyam. 
A legtöbb ember szerint minél szimmetrikusabb az arc, annál szebb. Miért? - Két lábon járó biológiakönyv leszek lassanMert belénk van kódolva. Minden génünk arra van beállítva, hogy összességében valami szimmetrikusat alkosson. Nézd csak meg végtagjaid! Ugyanígy a szimmetrikus arc van belénk kódolva. Mivel életünk már korai szakaszában (pl. anyaméh) elég sok hatás ér, ezek az arányok eltolódhatnak. Minél inkább sikerül korrigálni a génjeinknek, annál inkább "stabil a szervezetünk".
Mi következik ebből? Igen, a már jól ismert szöveg: minél aszimetrikusabb valaki ábrázata (értsd nagy méretekben pl orr, szemek, száj ferdesége) annál fogékonyabb számos betegségre blabla. Oké. És ezt honnan tudják, akik kinéznek minket? Onnan, hogy a "stabilitás" öröklődik, ez pedig... belénk van kódolva /jó, leállok :D/. Tehát minél stabilabb saját szervezeted, annál nagyobb eséllyel lesz utódodé is az.


+ a női arc képes (ha csak minimálisan is, de) változni. Méghozzá ez is hormontól függően. Az emberek többsége pedig szebbnek találja arcunkat, mikor szervezetünkben túlárad az ösztrogén.
Valamint hihetetlen, de attól is függ szépségünk, hogy hogyan érezzük éppen magunkat! Kutatások szerint, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben még a "semleges" arcunknak is jó, szép a kisugárzása! 

(fentiek forrásai: http://szepsegkutatas.blog.hu/, http://vital.hu/, tumblr)

Mindehhez hozzá kell tegyek egy nagyon-nagyon fontos dolgot: Az embernek van teste és testi vágyai, ösztönei. DE. Nem állatok vagyunk, nem (csak) ezek irányítanak minket! Mindenki más és mindenkinek más tetszik. Ez pedig a lelkünknek köszönhető. Hogy milyen a személyiségünk és a kisugárzásunk, nagyban meghatározza a párválasztást. A külső változhat (és változik is!) tehát a szépség csak egy útmutató, amit a természet kölcsönzött nekünk :)

Ne feledjétek, ezentúl 2 hetente Szépség Szerda! :)

3 megjegyzés:

  1. Bár én csak az arc szépségéről gondolkodtam eddig el, de szerintem akinek szimmetrikus az arca, az nem lehet csúnya valaki szemében, az említett indoklás miatt de vannak olyan tulajdonságok amik a legtöbbünknek vonzóak, vagy inkább szimpatikusak, pozitív benyomást keltenek bennünk: pl. a hosszú, sötét haj -világos szem: megbízhatóság, szőke, göndör haj :szelídség.... --> szerintem a személyiségünktől függ végsoron, mit tartunk szépnek: pl. ha vonzódunk az extrémebb dolgokhoz, "szépnek" fogjuk találni a vörös frizurát, hiszen tudat alatt ez a szín a "bevállalós és vagány " nőkhöz társult hozzá. Éppen úgy, ahogy a férfiak is szeretik a hullámos szőkéket, mert szűzies benyomást keltenek bennük...
    Minden esetre , ha meg is értjük a miérteket tenni nem tudunk a benyomások ellen, ki tudja hány évszázada töprengenek a nők az általad feltett kérdésen... :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, szerintem sem feltétlen csak a fentiektől függ a szépség, de azok azok a főbb dolgok, melyek (szinte) mindenkinél számítanak.
      Egyetértek, mindenképp a jellemünktől függ, hogy a sok "megfelelő" ember közül végül kit találunk első látásra szimpatikusabbnak, kit kevésbé :)
      nagyon köszön hozzászólásod, tökéletesen kiegészíti a cikkem :)

      Törlés