Venni vagy nem venni? - eBay pro és kontra

Biztos ti is sok webshopot láttatok már netezés közben, amikor épp kerestetek magatoknak valamit. Belebotlottatok nagyon kedvező áron a keresett termékbe, majd az oldalt nézegetve rájöttetek, hogy semmit nem tudtok róla. Mi a garancia, hogyha megrendelitek, olyan lesz mint a képen? Vagy lehet rendeltetek is már és csalódtatok.
Szeretnék nektek egy ilyen oldalról mesélni. Szigorúan csak tapasztalatokról. Jöjjön az ebay!


Legelőször a nagynénémtől hallottam az ebayről. Ő Németországban él, és onnan rendelt a lányának és magának dolgokat. Nem sokat törődtem ezzel amikor mesélt róla, gondoltam, van akinek ez a hobbija, hogy licitálgat dolgokra.
Utána egy barátnőm mesélte, hogy rendelt egy nyakláncot. Mikor megmutatta és megmondta az árát, leesett az állam, hogy itthon full ugyanezt négyszer-ötször annyiért lehet megkapni. Ugyanaz a kínai bizsu, csak negyedannyiért. Ki az a hülye, akkor aki itt fogja a Claire's-ben megvenni? Onnantól, hogy a nyakamban van, úgyse tudja senki, hogy hol vettem...


Tehát regisztráltam. Kell tudni, hogy bankkártya szükséges hozzá!
Elkezdtem nézelődni és rendelgetni dolgokat. Karácsonykor már összesen 30 db termék volt úton. A teljes összeg körülbelül tízezer forint volt, talán kicsit több. Jó-jó lehet szörnyülködni, hogy minek ennyi cucc stb. Kicsit, sajna, vásárlásmániás vagyok (kérlek ne ítéljetek el!).


Minden meg is jött, és jó is volt. Olyanok voltak pont, mint a képeken. ...azért mégsem. Egy képen, amin a termék gyönyörűen csillog és jól mutat, lehet van plusz effekt. Photoshop. Sőt, valószínűleg az. Szóval volt, ami kicsit gagyibbnak tűnt kézben tartva. De összességében nem csalódtam és elégedett voltam. Anyám se gyilkolt meg érte, ami nem utolsó dolog!
Következő kanyar: akartam egy pénztárcát. Ebayen találtam egy eszméletlen gyönyörűt! Megrendeltem és vártam, és vártam, és vártam, és semmi. Azóta is várom. Na jó, azért nem. Írtam a csajnak, aki mondta, hogy ő feladta postán, de ha nem jön meg továbbra se, akkor visszaadja a pénzt. Hát nem adta. Buktam 2000 ft-ot. (Stradivariusban nagyon jó pénztárcák vannak elég jó áron!)


Hozzá kell tennem, hogy én voltam a béna. Van az eBay-nek olyan funkciója, hogy ha nem jön meg a rendelésed, és az eladó nem reagál, akkor ha 1 hónapon belül "ügyet" indítasz, akkor az eBay maga visszafizeti neked a pénzt! Nekem mire ez eszembe jutott, kívül estem az egy hónapon. Olyan tapasztalatom is van, hogy a nyakláncból hiányzott egy kő, írtam az eladónak és újat küldött ami hibátlan volt!
Szóval volt pozitív és negatív tapasztalatom is. Most is épp úton van hozzám 5 dolog, majd meglátjuk milyenek, és megjönnek-e.

Összegzés: szerintem nyugodtan rendeljetek eBayről. Ha nem olyan dolgot akartok, ami azonnal kell másnapra, hanem van időtök várni rá 2-3 hetet, akkor feltétlen ajánlom. Főleg, mert tényleg szinte minden sokkal jobban megéri.

Tippek: 

    1. Figyeljetek, hogy amikor a kategóriákban kerestek legyen szűrőnek beállítva, hogy "free shipping". Sokszor maga a szállítás díja több, mint a termék ára.
    2. Érdemes nézni, hogy az adott termék, amit találtatok nincs-e még olcsóbban. Nagyon sok esetben pár száz forint különbségek vannak, pedig teljesen ugyanarról a termékről van szó! (pl. megéri licitálósban is keresni) 
    3. "Bidelésnél" (licit) érdemes várni az utolsó percig, és mielőtt lejárna, akkor benyomni a saját ajánlatunk. Így már nem tudnak ránk verni!
    4. "Watch list" és "Wish list". Fogalmam sincs, mi a különbség. Én a Watch listet használom. Akkor érdemes, ha van több hasonló termék, amiket be tudsz pakolni ide és a végén ha megvannak az esélyesek, akkor összehasonlítani őket és kiválasztani a befutót.
    5. Nem árt megnézni az "Item descriptiont". Ott több kép is található a termékről, valamint részletes leírás. Méretek, anyag stb.
    6. Minden eladóról van ún. "feedback" (visszajelzés), amit ha elolvastok ad egy képet arról, hogy a vevőik szerint milyen a termékeik minősége stb.
    7. Meg tudjátok nézni azt is, hogy mennyi idő körülbelül a rendelésetek érkezése, és az alapján ha nem érkezik meg, lépni időben.
    8. Ez már csak gyakorlati jó tanács: ha több terméket rendeltek, akkor érdemes nem mindegyiknél egyenként a "Buy it now" gombra menni, hanem előbb az "Add to cart"-ra és egyszerre kifizetni mindet, nem egyesével újra megadni a jelszavakat.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak az internetes vásárlással kapcsolatban?:) Vásároltatok már eBayen?

2 megjegyzés:

  1. énis elég sokat rendelek ebayről, nekem eddig minden rendben volt, kivéve egy esetet.
    láttam egy nagyon aranyos felsőt, ami úgy nézett ki, hogy egy háromnegyedes sima fehér felső, amin elől egy macska volt napszemüvegben, a napszemüveg pedig ilyen leopárd mintával volt kitöltve, valamint a váll résznél is ilyen anyag diszítette a felsőt. látszott rajta hogy nem olcsó anyag, hanem szép, jó minőségű. azonnal megrendeltem, de mikor ideért, szembesültem azzal hogy ahelyett a szép anyag helyett egy teljesen más ocsmány anyag volt a felsőn. na hát én elég veszekedős típus vagyok, szóval kiharcoltam egy új felsőt magamnak, és voltak olyan 'kedvesek', hogy még ezt az ocsmányt is megtarthattam. (bár nem fogom hasznát venni) :D szóval tényleg vannak negatív és pozitív élményei az embereknek :D
    u.i: én is 3 dolgot várok most :)

    VálaszTörlés
  2. Én ruhát nem mertem eddig rendelni, nem a minőségtől félek, hanem hogy a méretezés milyen... igen a rossz terméket megtarthatod :D rongynak jó lesz végül is :) örülök, hogy másnak is van jó tapasztalata :)

    VálaszTörlés