Lehet egy jó sorozatnak rossz zárása? -Teen Wolf 4. évad

Csak én éreztem úgy, hogy hihetetlenül gyengén zárták le a negyedik évadot? Spoilers.
Foglaljuk össze, mit is vártunk ettől az epizódtól (és az évadtól), azaz, ami meg volt ígérve:
  • 1 óra 15 perces lesz, azaz majdnem kétszer olyan hosszú
  • kiderül, mi Parrish
  • Peter-Scott nagy leszámolás
  • Derek meghal
  • sok kérdés marad megválaszolatlanul
  • megtudjuk, hogy Peter miért akarja megöletni Kate-et
  • Danny felbukkanása 
  • Danny feltárja, honnan tud a természetfeletti dolgokról
  • Lydia sok-sok emberrel fog kavarni...
  • nagy és szívbemarkoló pillanatok Peter és Malia közt
  • Stydiás cliffhanger
  • Kate-probléma megoldása valahogy (bárhogy!)
  • legalább icipici magyarázat, hogy a 4. évadra le nem szerződött színészek karakterei hová szublimáltak és miért?
én is ilyen fejet vágtam, mikor vége lett a résznek
Ezekből mi teljesült? 
      • A rész 50 perces volt. 
      • Parrish rendőr. 
      • Peter - Scott catfight (cicaviadal, kb. azzal ért fel). 
      • Derek... meghalt, de mindenki tudta, hogy mégse. 
      • Megválaszolatlan kérdések? Nincs olyan, amiért életem adnám, hogy megtudjam. 
      • Peter badass és mindenkit meg akar ölni, mert miért ne. 
      • Danny? elrabolták az ufók és minden emléket kitöröltek róla az emberek fejéből. Magyarázat? Nincs.
      • Nem emlékszem, hogy Lydia bárkivel kavart volna... lehet, tévedek.
      • Peter -Malia.. no.
      • Nem hogy Stydia-cliffhanger nem volt, de egyáltalán én cliffhangert se találtam :(
      • Kate-probléma megoldva: következő évadban fogadok, hogy képeslapokat fog küldeni Üzbegisztánból.
      • ugyan úgy, mint a többi karakter, akik csak úgy hirtelen "elutaznak"

Rövid összefoglaló és vélemény: 

Epizódbeli halálozások: 5 vadász, 2 Berserker
Shippelőknek szánt idő- és színvonalhúzás: 12, elég változatosan, többnyire tömény Sterek.
Értékelhető párbeszédek: 3: Stilinskiék családi telefonhívása; BerScott-Liam tanulok apucitól, Scott visszatér monológ (jó, ez nem párbeszéd, csak két mondat Liamtől); Kate néni -Argent papa "Allison a barátaiért halt meg". Az tényleg szép volt.
Viccek, amiken nevettem is: 3. Ezek közül kettő nem poénnak volt szánva. 
Kiemelendő színészi játék: 2: Ian és JR. Hoztátok. Ellenben Tyler Hoechlinnel, aki szerintem alulteljesített.
Igen, Hölgyeim és Uraim, ez egy igazi érzelem Peter Hale arcán.

Ez és amit ezután produkált, az mesés volt. Amikor összetörten, sebzetten áll... *taps, taps*

Várjunk csak, emlékszem valamire... Volt valami B-betűs főgonosz ebben az évadban, nem? Bebe-bene-Benefactor! Aka Meredith. Vele például mi lett? Mert oké, hogy őrült, és egy elmebeteg lázálmait hallgatta időtlen időkig, amit meg is valósított... nem ő a gonosz, de attól még pszichopata! És a pszichopaták nem "kattannak ki" annyitól, hogy szemükbe mondjuk, hogy "Nem minden szörny tesz szörnyű dolgokat". Magyarul a 4. évad fő főgonosza még él, és unikornisokon lovagol a szivárványréteken. Reménykedtem benne, hogy legalább a "Rossztevőket" megölik, de nem. 1/4 halott, azaz egy a Mute. Peter, Kate, Meredith élnek. Ezmegmiez?


Scott, mint berserker az értelmetlenség netovábbja. Mindössze azért változtatták azzá, hogy példázzák a legerősebb köteléket, azaz a falkát. De. Ezt ezer és egy másik módon is lehetett volna.
Sheriff Stilinski megölt egyedül egy Berserkert, amíg egy csomó természetfeletti és kb. 20 vadász nem tudott karcolást sem ejteni rajtuk.
Derek halálát nem lehetett komolyan venni. Egyrészt nagyon szétdarabolták (mint az epizód nagy részét), másrészt nem.. nem. Nem volt hihető. Braeden siratását is félbevágták, ami tett még rá egy lapáttal. Persze, aki annyira mélyen kötődik minden karakterhez, az bizonyára sírt. Két részletben. Én is szeretem Dereket, ahogy Allisont, Jennifert (ne öljetek meg érte :D) és még sok más halott szereplőt is, de ez a haláltusa meg sem érintett. A szemöldököm felhúztam, kérdve: "Ennyi lenne?" És már be is vágták a templomi harcokat.
Peter -Scott harc. Hááát. Izé. Nem volt látványos, nem volt értelme, nem volt benne semmi extra. Már ott kezdődött a gond, hogy Scott miből jött rá, hogy Peter annyi mindent tud a Berserkerekről úgy, hogy nem volt ott, amikor elhangzottak az erre utaló mondatok? Oké, az első részben is felismerte a csontikat Peter, de csak felismerte, nem zengett róluk ódákat. Másodszor. Ha kihívok valakit egy Shao-lin leszámolásra, akkor beleadok apait-anyait, és nem hagyom, hogy az elején elverjenek. Harmadszor. Liamnek haja szála sem görbült. Ez ismét példázat akart lenni. Oké, a falka erős, és falka nélküli farkas gyenge, még akkor is, ha elszipkázza valaki erejét. 
-Ja, igen, nem derült ki végül, hogy Derek erején élősködött-e Peter. huppsz. Már nem is fog.
Scott evidens, hogy nem ölte meg Petert. Akkor mi értelme volt már megint ennek? Semmi. + az átváltozós jelenetek vágása sem tetszett: Peter arcrángása és összevágása a maszkos és maszk nélkül felvett jeleneteknek... hááát... pénzhiány, oké, értem.
Peter miért került diliházba? Nem hiszem, hogy őrült. Csak kellett valami felvezetése a Valack-storyline-nak. Mert különösebben annak sincs értelme, hogy miért a lyukasfejű mellé került.

Néhány régi kérdés (mivel újakat nem vetett fel), amire még most sem tudjuk a választ:

  • Milyen lény Parrish?
  • Ki a Desert Wolf? (nem igazán érdekel :I)
  • Milyen lények vannak még a Világon? -bemutathatnák az Eichen House-t...


Cliffhangerek? Minek azok? Lehet, csak én nem fedeztem fel őket. Ezek hiányában nézzük meg:

Mire számítsunk a következő évadban?

Kate-et nem fogjuk egy ideig látni.
Argent papa sem hiszem, hogy a közeljövőben felbukkanna, max. csinálnak "Calaveras + an Argent" vagy "Forty-something Hunter" (Negyvenéves vadász) néven neki(k) egy spin-offot. Bár a pénzhiány miatt nem hiszem. Pedig végignézném a hajszát Kate után, mondjuk olyan 6-12 részben.
Braeden fellibbentette az 5A témáját, a Desert Wolfot, nehogy valaki elfelejtse, hogy van ilyen is. A látnok doktoron kívül valószínűleg ez lesz a másik fő szál. 
Malia már családtag, bye bye Stydiások.
Kira anyja él, mint mellesleg megtudjuk. Ad neki egy farkat (, ami nem mellesleg abból az obszidiántükörből való, amivel megtanult gyógyulni). Jó. Magyarul Kirában jóval több, van, mint hisszük és több is lesz, remélhetőleg. (most néztem meg, a magyar fordításban a "tail"t, mint farkat dobócsillagnak fordították, de ne tévesszen meg senkit az emberi hülyeség, Kira farkat kapott.) Számíthatunk tehát rókamama fabuláira is. 


Minden happy, Coach (az edző) mondja ki a végszót a BFF-eknek: tartsatok össze és vigyázzatok a kölyökre. Bromance és AlfaScott a levegőben. Mivel állítólag az 5. évad Scott-központú lesz, valószínűleg ezt próbálja meg beharangozni a kis jelenet... Bár ha annyira lesz Scott-centrikus a következő évad, mint a 4. Lydia-fókuszpontú, akkor nem sokat fogjuk látni főfarkasunk. 

Parrish és Lydia közt feltételezek valamit. Stydiások összeomlása 2.0 közeleg. Help me figure it out. Bestiárium. Zárójelben megjegyzem, hogy a Bestiárium könyv formátumban elérhető volt a SDCC-on (San Diego Comic Con), de szerintem még azt is bővíteni fogják, mert csak az eddig megismert lények vannak benne.
+ szerintem jó felvezetés és cliffhanger lett volna, ha még most kiderül (közvetve vagy bármilyen formában, esetleg egy picit utalnak még rá valamivel), hogy mi Parrish és ezt a mitológiai szálat fejtik ki az 5. évadban. De nem.
image

Peter az Eichen House-ban. Igen, ha valaki nem látta volna már elégszer, még rá is közelítenek a kovácsoltvas feliratra. Szeressük őrültPetert. Ismételten dicsérhetném a színészt emiatt a megnyilvánulása miatt, de ez az összefoglalás helye. 
Tehát az Eichen House egy szörnyintézet is, mert úgy látszik, az őrület és természetfeletti sokszor keresztezi egymást. Ebből lehet szerintem (Parrishon kívül) a legtöbbet kihozni az új szezonban.
Dr. Wallack vagy ki a német meg nem tetszik (sorry, Valack). Miért? Mert elég guszta, ahogy MINDEN ALKALOMMAL mutogatják a koponyalékét szépen, lassan, részletesen, közelről. Nemá. Erős a gyomrom, de ez nem menő, nem a Freakshowban vagyunk (bár várom az AHS 4. évadát, és mindenképpen elkezdem). Oké, hogy nagyon rejtélyes meg erős meg ijesztő, de inkább néhány jellemvonását vázolnák fel, ahelyett, hogy a menő harmadik szemét mutogatnák minden szögből (oké, a lyukon keresztül csak egy szögből lehet :P).
image

Visszatérve Derek feltámadására, engem eléggé emlékeztetett a Hemlock Grove-ra. Csak az jobban meg volt írva, élvezhetőbb és váratlanabb volt. -jó, én nem olvastam a könyvet :P (Nézzetek bele amúgy, ajánlom a vérfarkas-imádóknak. Egyedi, nagyon újszerű és... wow.)

Szerintem lezárom bejegyzésem az évad után maradt legnagyobb kérdéssel:


Nektek hogy tetszett az évadzáró?

6 megjegyzés:

  1. Lesznek komolyabb sorozatokról is posztok? Pont most startolt a jelenleg is futó sorozatok két legjobbikának az utolsó évada, azaz a Boardwalk Empire-nek és a SoA-nak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tervezünk "komolyabb" sorozatokról is posztolni! :) Nemrég indultunk, és időnk is véges, ezért lehet, picit várni kell majd rájuk :(
      -ezt a két posztot is betegágyból írtam, azért volt időm :D

      Törlés
    2. Jobbulást! :)
      Szóval lesz SoA vagy BE? :D

      Törlés
    3. Mivel én még egyiket sem kezdtem el nézni (de tervezem mindkettőt :)), tőlem a közeljövőben nem várható (értsd: 2 hónapon belül). Blueberryt kéne még erről faggatni, nála szerintem esélyes :D

      Törlés
  2. egy pretty little liars kritikát szívesen látnék! (spoiler nélkül)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azt is tervezzük! még az évadvég előtt születni fog egy kritika :)

      Törlés