Hello-ween!

Még mielőtt bármibe belekezdek, le kell szögeznem: nem szeretem a Halloweent. Kelta szokás, amerikai hagyomány, nem szeretném követni.

Mi az a Halloween?

Maga a név "Halloween" az All Hallows Eve (mindenszentek estéje) rövidítése.
Október 31.-e a kelta újév napja, a kelta nyár vége. Az ünnep eredete tehát a Krisztus előtti időkbe nyúlik vissza, a hiedelmek, babonák és ártó szellemek korába. Ezen a szent napon a néphit szerint elmosódik a határ a túlvilág és az élők birodalma közt. A félelmetes maszkok és jelmezek az ártó halottak elijesztésére kellettek. Mások szerint a sátán ünnepe és a szellemek megszállhatnak minket a nyitott kapun átjutva. Mások meg ártatlan macskákat áldoznak, mert elborult az agyuk. (tényleg.)
Hogy került Amerikába? A telepesek vitték magukkal a szokást a 19. században. Természetesen a fogyasztói társadalom napjainkra jócskán átformálta a hagyományt, inkább a szórakozásra fektetik a hangsúlyt, mintsem a hitbéli tartalomra.


Hogy jön ide a tök? Egy ír népmeséből.
"Egy emberke rászedte az ördögöt. Felcsalta egy fa tetejére, aztán keresztet vésett a fa kérgébe, így az ördög nem tudott lemászni. Végül az egyszeri ember - bizonyos Jack - alkut kötött az ördöggel. Megállapodtak, hogy az ördög innen kezdve békén hagyja az embert, aki cserében leengedi a fáról. Hiába tűnt jó üzletnek, miután Jack meghalt, nem bocsátották be a mennyországba, de a pokolba sem juthatott be, hiszen átverte az ördögöt. Ekkor kapott az ördögtől egy égő zsarátnokot, hogy ennek fénye vezesse a sötétségben. Jack pedig a zsarátnokot egy kivájt répába tette. Amerikában azonban az ír bevándorlók azt konstatálták, hogy ott van tök bőségesen, így Jack mesebeli lámpása répa helyett a kivájt tök lett." Így lett a Jack-o-lantern. /forrás: hirtorta.hu/


Aki szeretne még többet hallani/látni a Halloweenről, ajánlom neki a Supernatural 4. évad 7. részét ("It's the Great pumpkin, Sam Winchester"). Elég menő, és a Pretty Little Liars kedvelőinek Ashley Benson miatt is ajánlom!

Oké, de miért nem szereted?

Mert tényleg minden a pénzre van kiélezve. Szeretnél cukorkát? Pénz. Jelmezt? Pénz. Buliba menni? Pénz. Az a hangulat a tökvájással és házról házra futkározással úgysem fog meghonosodni.
Másik ok, hogy az eredet mégis csak eredet. Oké, hogy ki van szépítve, maszkírozva, ferdítve, de én nem szeretnék pogány kultuszokba keveredni semmilyen módon.
Persze, mi bajom lehet abból, ha elmegyek bulizni? Nem megyek. Halottak napján temetőbe megyek, meggyújtok egy gyertyát és nem örömködöm. Aki már vesztett el szerettet, szerintem átértékeli október utolsó napját, és inkább emlékezik.

"Calling All Girls" magazin, 1962. október
Személy szerint a Halloween globális elterjedését a vámpír- és fantasymánia előfutárának tartom. Mindenki szeret félni, az is, aki nem ismeri be. Mindenkinek megmozgatja a fantáziáját a halál utáni élet, a természetfeletti, az ismeretlen. Ezt aknázza ki a Halloween. Hogy ezt valaki jónak vagy rossznak ítéli, személytől függ.

Mindenesetre hoztam néhány dolgot, amit mindenféle hitbéli és pénzkérdés feszegetése nélkül is lehet szeretni, és bolondak lennénk, ha nem használnánk ki.
Oké, a tökpiték inkább hálaadásra készülnek, de hazánkban most van tökszezon :)

Pumpkin Pie

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 40 dkg sült sütőtök 
  • 8 dkg méz
  • 0.5 kk fahéj 
  • szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg ízlés szerint 
Begyújtjuk a sütőt. A lisztet, a szódabikarbónát, az olvadt vajat, a cukrot, 1 tojást és a csipet sót összegyúrjuk tésztává. A tésztát kinyújtjuk és a piteforma alját kibéleljük.
10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. A sütőtököt, 1 tojást, a mézet és fűszereket összekeverjük. Az elősütött pitetészta közepére öntjük a tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk.
További 20-25 percig készre sütjük.

/forrás: nosalty.hu/

Vegan Pumpkin Pie


  • 1 bögre nyers, áztatott kesudió
  • 16 evőkanál juharszirup
  • egy konzerv/üveg sütőtökpüré
  • 2 evőkanál pumpkin pie fűszer
  • ízlés szerint pár teáskanál só
Áztassunk be sütés előtti este egy bögrényi kesudiót (amerikai mértékek...). Adjunk hozzá a vízhez 1 evőkanál sót, ez ízesít és segíti az ázást. Legalább 8 (max 18) óráig hagyjuk állni a vízben a diókat. 
Ezután gyújtsuk be a sütőt. Öntsük le a vizet a diókról, és mixeljük össze őket. Öntsük hozzá a tökpürét, a pumpkin pie fűszert és a juharszirupot. 3-5 percig keverjük, míg teljesen krémes és homogén nem lesz a masszánk. Öntsük bele a sütőformánkba és toljuk be a sütőbe 15-20 percre. A kész pitének pudingos állagúnak kell lennie. Kivéve a sütőből kis hűlés után tejszínhabbal tálaljuk :)

Ha mégis bulizni támadna kedvünk. Tőlem ezek a stílusok többnyire messze állnak, nem sokszor viselek feketét.



halloween tees

halloween tees by reeka86 


Csipke, bőr és selyem. Mindegyik jó egy elegánsabb halloweeni buliba. 
Bejönnek ilyenkor a feliratos/mintás pólók is a képbe, itt az ideje megőrülni!



midnight garden

midnight garden by reeka86 


Virágok, virágok, és Reeka hanyagsága. 

wednesdays we wear black

wednesdays we wear black by reeka86

És mi más lehetne fő inspirációforrásunk, mint az AHS? Letisztult, humoros, fekete, elegáns. Minden van itt.

Nektek mi a véleményetek a Halloweenről? Fogtok ünnepelni? Mit vesztek fel / minek öltöztök be?

0 megjegyzés: