10 kedvenc könyv

Nem tudok sorrendet felállítani. Képtelenség. Mindet szeretem. Tízes listát se tudok írni. Oh my, hogyan lehetne ezt... Na jó, akkor bontsuk szét. Sok lista lesz. Sooook tízes lista különböző kategóriákban. Úgyhogy új cím:

A 10 első könyv, ami eszembe jut


1. Büszkeség és balítélet

forrás: arodrigue.tumblr.com

Régi-régi kedvenc. Szerintem, ez a megunhatatlan kategória. Aki egyszer elolvasta, az kétévente egyszer minimum előveszi és (legalább) átlapozza. Romantikus, jellemfejlődést bemutató könyv. A nyelvezte isteni. Már annak, aki szereti a magázást és az enyhén emelkedett stílust.

2. Feljegyzések az egérlyukból


Ez A KEDVENC. Csupa nagybetűvel. Nem tudom, miért nem ez jutott elsőnek eszembe?... Orosz, nehéz, emelkedett társadalomkritika. Az egész szarkasztikus. És imádom elemezni. De nem ajánlom mindenkinek. Kell hozzá egy érettség. Nem mintha én annyira érett lennék, de ez nem a 'lightos', könnyed nyári olvasmány kategória. Korántsem.

3. Twilight


Meg lehet kövezni! Nyugodtan! Állom a sarat, az utálkozást, mindent. De akkor is. Ezt a lányok 99%-a olvasta. Aki azt mondja, nem, az vagy hazudik, mert gáznak tartja, vagy tényleg nem olvasta, és akkor gratulálok neki szívből, hogy az akkori hullámmal szembe tudott menni! Mindazonáltal, szerintem nem rossz. Romantikus, vámpíros, sírós, elcsépelt szerelmi háromszög. Minden, ami egy tinilánynak kell. Szerintem a stílusa sem rossz. Szövegezése és szerkesztése nem a ponyvakategória. Szerintem egyszer el kell olvasni. Nem kell szeretni, de át kell rágni magad rajta egyszer az életben!

4. Burok


Ha már Stephenie Meyernél tartunk, meg kell említenem. Szerintem jobb, mint a twilight. Ez is romantikus szerelmi háromszög (szerintem szegény írónő nem tud mást.. érdekes élete lehet), de jobb. Érettebb írás. Jobban kidolgozottak szereplők, és a karakterek között feszülő szálak is jobbak. Kifejezetten szeretem.

5. Az élet játéka


Második nagy kedvenc (lehet, mégis tudnék egy normális kedvenc listát kreálni?) Nem természetfelettis, nem szerelmes, de annál sírósabb! Gyönyörű könyv. Ez az, amit mindenkinek tudok ajánlani! Az az életfilozófia, amit felvezet a könyv egyszerűen hihetetlen! Mindenkinek meg kellene tanulnia így élni. Mindazonáltal lehetetlennek tartom azt a mentalitást, mármint nem látom megvalósíthatónak. Bár a könyv ezt is bemutatja, hogy nem lehet mindig úgy, ahogy eltervezzük, és a legprofibbak lába alól is kicsúszhat a talaj. (Van második kötete is. KELL!)

6. Battle royal


Japán. Azt hiszem. Fogalmam sincs... Maradjunk abban, hogy távol-keleti. Durva, tizensok-plusszos, öldöklős. Az Éhezők viadala ennek a lightos koppintása. De valahogy megfogott. Azért, ez egy eléggé beteg könyv, de bemutatja, mennyire önző az ember, és mire képes az életben maradásért. Erős idegzetűeknek kizárólag.

7. L.A. Candy


Cuki, habos, cukormázas, amerikai limonádékönyv. Elvileg a valóságon alapul, és tapasztalatból került megírásra. Aki imádja a pletykát, a csajos shoppingolás leírását, pasizást, az intrikát annak ajánlom. Egyszer jó.

8. Trónok harca


Nem, nem olvastam végig, de ameddig eljutottam, addig jó. Szeretem a fantasyt. Kitalált lények, harcok, szerelem, barátságok, izgalom stb. Minden van benne. Zseniális. Egy hátrány a van, ami előny is: hosszú. Nagyon hosszú.

9. Az aranyember


Sokáig nem voltam hajlandó magyar írótól olvasni mondván, hogy az unalmas. Tévedtem, nem mind az. Jókait kifejezetten megszerettem. Könnyen olvasható, játékos stílusban ír. Az adott kort kiválóan bemutatja a könyveiben. Jó, azért túloz. De izgalmasak a könyvei.

10. Démonmester


Tízrészes könyvsorozat. Fogalmam sincs, mi fogott meg benne, de emlékszem, hogy akkor amikor olvastam, imádtam. Démonos, de elég laza könyv. Mármint nem kell félni, nem lesznek rémálmai ettől senkinek. Nem tudom kinek ajánlani. Sci-fi.

10+1 A gyűrűk ura


Hosszú. Csak három kötet, de azok nagyon hosszúak. Igazából ez nem is lenne baj, de azért negyven oldalon keresztül egy puszta leírását ecsetelni nem semmi. Kétszer kellett nekifutnom, de másodszorra végigolvastam (3 évvel később). Nagyon szerettem. Engem az a világ, amit Tolkien megalkotott, nagyon megfog. Nem mindenki szereti azonban ezt a fajta fantasyt. Ha nem vagy bajban a hosszú könyvekkel, akkor csak ajánlani tudom!


Azt hiszem, ez a lista kellőképp bemutatta, hogy mennyiféle könyvet/könyv stíluson rágtam át magam. Mindben volt, ami elnyerte a tetszésemet. Ponyva, szépirodalom, fantasy, sci-fi, thriller, romantikus, magyar, külföldi, humoros, sírós... Ez viszont csak egy nagyon-nagyon apró töredéke annak, amiket végigolvastam. Pedig ezek közül sokat több alkalommal is elővettem.

A Könyv Keddeken hozok majd más 10-es listákat, és kivesézek majd egy-egy könyvet részletesebben.


Ti miről olvasnátok könyvekkel kapcsolatban szívesen? Melyik könyvekről érdekelne a véleményünk? Olvastassatok meg minket!;) 

Írjátok meg kommentben, ti miket szerettek!:)

12 megjegyzés:

  1. Én egy Üvöltő szeleket hiányoltam, de nagyon tetszik az ízlésed!:))

    VálaszTörlés
  2. Úr Isten, ezeket a könyveket én is szeretem (jó, négyet nem olvastam, de ebből a négyből csak egyet nem ismertem) és annyira jó volt látni a "Büszkeség és Balítéletet", mert nekem is az egyik kedvenc könyvem, illetve az "Az arany embert", mert körülöttem senkinek nem tetszett, de nekem ez volt az a könyv amely Jókait ténylegesen klasszikus íróvá tette, mert a "A kőszívű ember fiai"-t nem kedveltem, sőt :D A Trónok harca is nagy kedvencem, szerintem nagyon nagyot alkotott vele az író és remélem nem sokára kijön majd a folytatása is a "Sárkányok táncának". Bocsi a kifakadásért de nagyon örültem, hogy nagyjából egyezik a Top10 könyvünk :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, gondolkodtam amúgy, hogy az Üvöltő szeleket bele kéne tenni aztán úgy döntöttem arról később írok majd :) semmiképp nem fog kimaradni, mert egy nagyon jó könyv! Mindenesetre örülök, hogy tetszett :)
    szencseg szabad megkérdeznem melyiket nem ismerted? :)

    VálaszTörlés
  4. Óh, mennyit kerestem Az élet játékát...Valahol egyszer olvastam hogy jó, el is kezdtem, de valamiért abbahagytam és a címe meg az istennek sem jutott eszembe hogy még egyszer megtaláljam. Szóval köszi :) Jó lista, A Manderley ház asszonyát olvastad? Szerintem tetszene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy segítettem :) Nem, nem olvastam, de akk listára kerül ;)

      Törlés
  5. Tolkientől a Hobbit is egy remek könyv! :) Mivel eredetileg gyerekeknek készült, remekül olvasható és érthető, egyáltalán nem hosszú. Imádom! :) Én szerettem a szépirodalmi művek közül az Anna Karininát is, de kétségtelenül nem mondható egy laza, hétvéges könyvnek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igenigen a Hobbit is hihetetlenül jó! Meg vannak egyéb rövidebb történetei Tolkien-nak és nekem azok is tetszettek :) Anna Karenina, szomorú tény, szégyellem is eléggé, de még nem olvastam. Annyiszor a fejemben volt, és valahogy kimaradt mégis.. pótolnom kell sürgősen!

      Törlés
  6. Szia!
    A Twilight-ot, a Burok-ot , a L.A. Candy-t és a Trónok Harcát nem szeretem, de a többiben egyezik az ízlésünk. :)
    A Battle royal valóban japán. Végre valaki észrevette, hogy miből lopott az Éhezők Viadala. Engem személy szerint irritált. Ennél már csak a koppintás koppintása a jobb: Testbérlők.
    Tolkien könyveit meg egyenesen imádom. *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem még nem mondták és ajánlókban sem találkoztam vele. Én is abba kezdtem bele először ezért idegesített az Éhezők viadala annyira. :D
      A kép meg: Ahahahahahahaha

      Törlés
    2. Hát ha megnézzük tulajdonképpen a Legyek ura is nagyon hasonlít sok dologban a Battle royal-hoz. Mondjuk nem hiszem, hogy itt koppintásról lenne szó. Nekem attól függetlenül, hogy a B.r-t olvastam korábban az Éhezők viadala is tetszett. Inkább mesés, de nem rossz könyv :)
      Hát igen Twilight és Burok, amit elég sokan nem szeretnek. Ezek nekem régi kedvencek igazából. Nagyon rég olvastam mind a kettőt és tudom, ha ma kerülne először a kezembe, akkor nem szeretném őket annyira. Most is már inkább a szép emlék kategória, hogy mennyire lelkesedtem :)
      Hogy leht, hogy Trónok harca nem, de Tolkien igen? Erre kíváncsi lennék! Nekem valahogy a kettő bizonyos téren hasonló kategória. Érdekelne más mit lát az egyikben, amit a másikban ezekszerint nem talál :)

      Törlés
  7. Trainspotting vélemény érdekelne. Szerintem sokat lehet belőle tanulni. :)

    VálaszTörlés