"Szellem és test tornája" -a pilates

"Miért választottam ezt? Mert néhány perc elég, és máris jobban érzem magam. Erősebbnek, boldogabbnak, magabiztosabbnak. Két lábon álló (bár, inkább fekvő) szerencsétlenség vagyok, ha mozogni kell, ezért bizton jelentem ki: ezeket a gyakorlatokat bárki el tudja végezni! :) Férfiaknak és nőknek egyaránt jók a gyakorlatok, szóval fiúk, ti se hagyjátok abba az olvasást!:) "

Untitled | via Facebook


Egy kis személyes...

Nem szerettem mozogni. Miért nem? Egyrészt, mert kifárasztott; másrészt, amit szerettem volna sportolni (tánc, lovaglás) nem lehetett, én pedig "sztrájkoltam".
Soha nem tartottam magam kövérnek, de mikor elérkezett az újévi fogadalmak összeírásának ideje (2014-re), végignéztem a testemen, és rájöttem: eléggé elhanyagoltam magam az utóbbi évben.
"De mit tehetnék, hogy formába hozzam magam?"- kérdeztem. Először felmerült bennem, hogy el kéne menni edzeni. Ismerőseim is járnak. Miért ne? Aztán szépen lassan meggyőztem magam, hogy úgyse bírnám, kidőlnék a "profik" mellett. DVD-tornázni is lehet a lakásban! Itthon nem lát senki, nem kell mihez tartsam magam. Egy ideig csináltam is Rubint Rékát, de testileg annyira kimerített, hogy 45 perc után (a 90 perces videóból) remegve omlottam a földre. Arról nem is beszélve, hogy így csak az egyik oldalam erősödött. Május-júniusban már időm sem volt órákig ugrálni tanulás mellett, ezért belekezdtem a Squat Challenge-be, mint gyors segítségbe. Monoton guggolgattam percekig, majd megkérdeztem magamtól: tényleg rendbe szeretnék jönni? Kibékülni magammal? Abszolút igen. Ha ez a célom, miért ne lehetne viccesen, és úgy, hogy élvezzem is? Kell lennie valaminek, amiben örömöm lelem. És meg is találtam a módját: a pilatest.


Mi az a Pilates, és miért olyan különleges?

A pilates egy német úriemberről, megalkotójáról, Jozef Pilates-ről kapta nevét. Elég nehezen indult a gyerekkora, beteges volt és sovány. Erősíteni szerette volna testét, de nem tudott súlyokat emelni és hosszasan szívnek megterhelő munkát végezni (ma cardionak hívják az ilyen gyakorlatokat), ezért beleásta magát a különböző edzésmódszerekbe. Felfedezte, hogy az akarat és a cselekedeteink szorosabban összefüggenek, mint gondoltuk, és erre a tényre alapozva megalkotta saját gyakorlatait. A módszerét a "kontroll művészetének" nevezte, amivel számos sikert ért el, és haláláig tanította is (87 évet élt).

A pilates elsősorban erősítésből és nyújtásból áll. Különleges a légzéstechnikája, gyakorlatai. Legtöbbször csak saját testsúlyunk szükséges a tornához. Erősíti a koncentrációkészséget, az izmokat (:P), javítja a tartást és a hajlékonyságot, oldja a feszültséget.


Miért választottam ezt? Mert néhány perc elég, és máris jobban érzem magam. Erősebbnek, boldogabbnak, magabiztosabbnak. Két lábon álló (inkább fekvő) szerencsétlenség vagyok, ha mozogni kell, ezért bizton jelentem ki: ezeket a gyakorlatokat bárki el tudja végezni! :) Férfiaknak és nőknek is jók a gyakorlatok, szóval fiúk, ti se hagyjátok abba az olvasást!:)

Tulajdonképp most a pilates egy mindenfélével kevert változatára vagyok rákattanva, amit annyira megszerettem, hogy gondoltam, megosztom veletek is :)

Mit szeretek benne? A zenét. A lány kisugárzását. Hogy velem izzad, velem szenved, és ő sem csont és bőr (vagy tömény izom és izom). ...hogy érzem tőle a változást. Hamar. 

Szóval, elhoztam az alapvideót, amihez minimális angoltudás szükséges, de később én is le fogom írni, mit, hogy, miért, mikor kell csinálni :) 


Ha valami nem megy elsőre, ne aggódj! Nekem is csak négy hét után sikerült teljesen kinyújtanom a lábam a lábemelős feladatoknál :)
Ezentúl minden pénteken hozok egy-egy videót, amivel gyakorolhattok, mozoghattok egy picit és kiheverhetitek a hét fáradalmait, megalapozva a lazítást, a hétvégét :)



képek forrásai: 1, 2, 3

Ti mit szoktatok sportolni? Hogy tetszik a pilates? :) 

6 megjegyzés:

  1. Én most kezdtem a pilatest, előtte néha-néha ugrabugráltam otthon, laptop előtt, Jillian Michaels 30 day shred lvl 1 videójára. Jó volt-jó volt, de nem voltam elég kitartó, ezért a nyár nagy részét pilledten kajára kattanva töltöttem, így még híztam is, és a nyár elején vett farmerom kihíztam. Eljött a tettek ideje, de mivel az otthoni torna nem ment, egy kicsi, olcsó mozgásstúdióba váltottam bérletet, ahol is kipróbáltam a pilatest. Nagyon bejött, csorgott rólam a víz, has és popsi izomláz megvolt, és az oktató velünk együtt izzadt. Aztán kipróbáltam ugyanannál az oktatónál egy másik edzést, , szóval megvan a heti két óra, amit házon kívül tornázom, de még az otthonit is be kellene iktatni.
    Tömören: a pilates jó! És izomlázat okoz. :)

    (Jó kis blog, csak így tovább! ;))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Először is köszönöm a hozzászólásod! :)
      Jilliant én is ismerem, többek mellett az ő edzéseit is néztem/próbáltam. én is úgy voltam vele, hogy jó, oké, de nem az én stílusom :P
      A nyarat úgy kezdtem, hogy össze-vissza válogattam pilatesvideókból, de mivel nem volt egy terv, amihez tartsam magam, csak kedvem szerint csinálgattam a különböző hosszú részeket, hamar abbamaradt. Ekkor jöttem rá, hogy kell valami rendszer, ezért elkezdtem (és holnap szerencsésen be is fejezem, juhé! :D) a blogilates Beginners Calendar-ját, amit a következő pénteken csatolok is :)
      Stúdiós órákra én is tervezem, hogy benézek, csak eddig olyan rosszul éreztem magam, hogy nem mertem emberek közt mozogni.
      És igen, az izomláz még a gyakorlottaknál is garantált! :)
      ui.: a pilatesről rovatot csinálok, amibe minden pénteken valami új fog felkerülni :) + ezt a posztot is szeretném bővíteni az alapinformációkkal, ha lesz majd rá időm :)

      Törlés
  2. Ne félj a stúdiós óráktól, engem motivál, hogy vannak idősebb nők (anyukák) is, akik tenni akarnak magukért. Én is úgy megyek oda, hogy tenni akarok magamért, de kell valaki, aki vezessen. ÉS közben arra gondolok, hogy ha valakinek nagyobb a testsúlya, de meg tudja csinálni a feladatokat, akkor én is. Ez a motivácoó, na meg az, hogy nem egyedül izzadok. A Begginers Calendarra rákerestem, szerintem el is kezdem. :) Várom a további bejegyzéseket. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm a motiváló hozzászólásod, talán ezektől a pozitív szavaktól indíttatva még több ember kezd hozzá élete átformálásához :)
      már ki is néztem egy jó kis órát ;) sok sikert a Naptárhoz!:)

      Törlés
  3. Én, amikor kisebb voltam 7 évig balettoztam, majd még két évig jártam másfajta táncra. Próbálkoztam már atlétikával is, de nagyon nem tetszett a társaság, akikkel edzettem, így szégyen szemre, de feladtam.
    Pontosan egy napja voltam ortopédusnál, aki a pilatest javasolta a hanyag tartásom miatt. Anya folyamatosan nyaggat miatta, de amint kezdődik a suli, kezdődnek az edzések is, szóval jó hallani ennek az edzésfajtának a (jó) hatásait.

    VálaszTörlés
  4. szia :) húú, régen én is nagyon sokat táncoltam, legalább 5 évet! imádtam, de gimit kezdve nem volt már rá elég időm... az atlétikához én soha nem voltam elég ruganyos és energikus, szégyen szemre nyújtásoknál mindig hajlítva maradt valamim. tavaly azt mondta a tanárom, hogy ha eddig nem tudtam megcsinálni ezeket a nyújtásokat, mostmár örökre merev maradok. És nem! :D
    Nekem is hanyag tartásom van, amit a kevésbé járatos iskolaorvosok ferdülésnek néznek. nekem mindig a gyógytornát javasolták, de én azt ki nem állhattam és még változást sem tapasztaltam alatta. DE :D A pilatest már egy hónapja csinálom rendszeresen, és láthatóan javult a tartásom, valamint olyan laza vagyok, mint még soha! Arról ne is beszéljünk, hogy nagyon ruganyosan járok, az ízületeim már egyáltalán nem fájnak/kattognak/ropognak és nagyon jól érzem magam a bőrömben!:)
    Ha kedvet kapsz/ takarékos szeretnél lenni, kövesd a Pilates Péntekeket minden pénteken új bejegyzéssel jelentkezem, így ma is: az alapokkal!:)
    majd kukkantsd meg (kicsit később lesz fent, mert ma programom volt) 9 óra körül fent lesz :)

    VálaszTörlés