Karácsonyi Könyvkavalkád

...avagy mit olvasnék szívesen és mit ajánlok jószívvel?

Már régen volt Könyv Kedd (talán szeptember elején volt az utolsó) és mindenki hiányolta... tehát itt vagyok, könyvespolcommal a fejemben :) Igazából én is hiányolom az öröm-olvasást. Néha megszakad a szívem, mikor ránézek könyveim hosszú soraira, kinyúlik kezem feléjük és ráeszmélek, hogy csak nagyobb fájdalmat jelentene, ha elkezdenék olvasni egyet s félbe kellene hagynom. Megmarad nekem szünetre is a "Bevezetés a műelemzésbe". Aztán a végén itt fogok kikötni...


Tehát mit ajánlok könyvmániásoknak karácsonyra? 


Misztikus-fanatikusoknak: Shiver


Valójában... ez nem is olyan misztikus. Senkinek sem lövöm le a poént, ha elárulom: vérfarkasos. Nekem kedven misztikus-trilógiám; még mindig bőszen állítom, az első a legjobb. Ha a megajándékozott a romantikus regényeket kedveli, akkor sem nyúlsz mellé, van ebben minden. ÉS nem csöpög, sem nyáltól sem vértől!
Csendben megjegyzem, hogy előkészületben van a "Sinner" - Cole és Isabel történetét továbbgondoló mű :)

"Grace nem tud élni egy sárga szemű farkas borzongató közelsége nélkül. 
Sam két életet él: a nyárban és a télben… 
Aztán Grace találkozik egy sárga szemű fiúval, aki olyan ismerős, hogy eláll a lélegzete.  Az ő farkasa! Csak ő lehet! De a tél itt van a nyakukon…
Hagyd, hogy Maggie elbűvöljön a meséjével!
Szeretni fogod.
"

Maggie Stiefvater : Shiver (2 999 Ft - puhakötés)

Örök fiataloknak: Klikk


Első könyv, ami belőlem reakciót váltott ki. Igazi könyvélményem, párbeszédem volt vele: 12 évesen :) Magyarul négy kötete jelent meg, angolul vagy száz van. Jó rajta nosztalgiázni, milyenek a gimis évek, mindenki túlélte (vagy túléli, kisebb-nagyobb sérülésekkel). Aranyos párbeszédek, valós fiatal gondolatok. Őszintén, újraolvasnám!

"A New York-i gazdag családok mind az Octavianba szeretnék járatni csemetéiket, bár azt egyikük sem sejti, hogy ennek nagy ára van, ami pénzben nem mérhető. Az iskolában ugyanis a hírhedt KLIKK négyes fogata mondja meg, mi a kúl és mi a gáz, mi a stílusos és mi az übergagyi, tömören: divatdiktátorok és élet-halál urai ők.
Massie: a KLIKK alapító tagja és egyeduralkodója. Gondoskodik róla, hogy mindenki értesüljön pasi- vagy ruhatára frissítéséről.
Alicia: a megalázóan szép kém. Massie hírhozója és állandó tettestársa. Kavarógép, aki a „cukiság” álarca mögé bújva követi el álnokságait.
Dylan: „a vörös ördög”, aki diétás cuccokon él, bár jól tudja; a gonoszság a legjobb fogyókúra.
Kristen: az okos és bevállalós negyedik, aki címlaplány mosolyával pillanatok alatt lealáz bárkit, aki az útjába áll.
Claire: a betolakodó, a floridai napsütés imádója. Szőke hajánál csupán kék szeme virít jobban. Habár érte a fiúiskola teljes focicsapata levenné a mezét, mégis meggyűlik a baja a KLIKK szívtipróival, akik minden fortélyt bevetnek, hogy kiközösítsék a trónkövetelőt."

Lisi Harrison: Klikk (500 Ft -Moly.hu)

Romantika és ármány: Hölgyek öröme


A szerelem nem mindig fenékig tejfel. És nem is jön könnyen. Körülmények? A legrosszabbak. Csacsogás, féltékenység, titkok, ármány, árulás, halál, rejtélyek, szövetségek... Mindez a 19. századi Franciaországban. Közben egy szép köntösbe bújtatott társadalomkritika is kibontakozik.

"A regény egy párizsi nagyáruház, a Hölgyek Öröme mindennapjait mutatja be. (...) A fiatal és jóképű Octave Mouret korán felismeri a nagy lehetőségeket, és bőkezű asszonymecénások segítségével valósítja meg merész tervét: a hatalmas, elegáns áruház létrehozását. (...) Denise, a regény hősnője, egy vidéki kisvárosból érkezik Párizsba. Őt is elkápráztatja a Hölgyek Öröme nagystílűsége, amelynek rövidesen alkalmazottja lesz. Testi-lelki erejét nem törik meg az első idők megaláztatásai, a kíméletlen bánásmód, az embertelen munka. Felemelkedését nem szerencséjének, hanem okos józanságának, szemérmes tartózkodásának köszönheti..." (spoilermentesítve)

Émile Zola: Hölgyek öröme (~3 500 Ft; minden antikvárban kapható olcsóbban)

Disztópiákat kedvelőknek: 1984


Minden Éhezők viadala fannak odaadnám a kezébe. Vedd és olvasd, vedd és olvasd! Életem legfurcsább könyve (a dada és kubista műveket leszámítva). Ellenérzést kelt, megbotránkoztat, idegesít, beismered, belenyugszol, felhördülsz... és ez így fut hullámokban keresztül az olvasón. Ajánlom. Mindenkinek. 

""Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt. A háború: Béke A szabadság: Szolgaság A tudatlanság: Erő."

George Orwell: 1984 (~ 3 000 Ft)

Örök gyermekeknek: Fairy Oak


Tündérek, varázslények és egy elbűvölő ikerpár. 'Nuff said.

"Már vagy ezer éve mindig, amikor éjfélt üt az óra, varázslatos dolog történik Fairy Oak házaiban: parányi, fényes tündérek gyermekekről mesélnek a jóságos tekintetű boszorkáknak, akik izgatottan csüggnek minden szavukon. Különös ügye? Köztudott, hogy a tündérek és a boszorkányok ki nem állhatják a gyerekeket. Csakhogy mi Zöldlapályvölgyben járunk, Fairy Oak falujában, ahol a dolgok mindig is egy kissé másképp zajlottak...
Fairy Oak varázslatos, réges-régi falucska az időtlen idők rejtekén. Ha rá szeretnénk lelni, a skót felföldek és a normann szirtek között kellene kutatnunk, Bretagne egy virágszőnyegtől tarka völgyében, Írország zöld legelőin és az óceán tágas öbleiben. A falut varázsos és emberi lények lakják, akiket roppant nehéz megkülönböztetni egymástól: a tündérek, varázslók, boszorkák és közönséges lakosok olyan régóta élnek egymás szomszédságában a falu kőházaiban, hogy szinte már fel sem tűnnek nekik a másik furcsaságai. Sőt, ilyen sok idő után már mindannyian hasonlítanak is egy kicsit egymásra! Kivéve a tündéreket. Ők nagyon picikék, csodálatosan fényesek és… repülnek! A völgy varázslói és boszorkái azért hívják ide őket, hogy a falu kisfiúira és kislányaira vigyázzanak. Ezt a történetet éppen egy ilyen tündérke meséli el nekünk: Feli, az ikerlányok, Vanília és Pervinka dajkatündére.
"

Elisabetta Gnone: Fairy Oak (3 000 Ft)

Klasszikussal bírkózni vágyóknak: Consuelo


Szeretem az íróhölgyet. Igen, hölgy: álnéven, álruhában. A történetei kalandosak, de nehezen indulnak. Nyelvezetük régies. DE! Minden van bennük: karrier, szerelem, árulás...

"A francia romantika egyik legnagyobb alakjának kiemelkedő műve a tizennyolcadik század Velencéjébe kalauzolja olvasóit. Kivételes tehetségű új énekesnő mutatkozik be a város neves szinházában: a szegénysorból a nemesek világába emelkedő árva Consuelo, akinek ereiben cigányvér is csörgedezik. A lány tüneményes hangjával hatalmas sikert arat, ám a gonosz színházi intrikák, az erénye elleni aljas támadások, valamint megrázó szerelmi csalódása miatt nemsokára elhagyja a lagúnák városát, és Mária Terézia birodalmában bújik el rosszakarói elől. Nevelőnőnek szegődik, ám új otthonában, a világtól elzárt morvaországi kastélyban váratlanul szenvedélyes szerelem ébred benne. Consuelo torokszorítóan izgalmas kalandok közepette kerül lélekben egyre közelebb...."

George Sand: Consuelo (3 300 Ft, I-II. kötet)

Krimi, krimi, krimi!: Angyalok és démonok


Szerintem nem kell kifejtenem nézeteim... meg fáradok is. Igazából Dan Brown összes regénye elolvasásra vár. Kivéve A da Vinci-kód, mert az mesés volt és bele voltam valósággal szerelmesedve. 

"Egy ősrégi, titkos testvériség. Egy pusztító erejű, új fegyver. És egy elképesztő célpont. Robert Langdont, a Harvard világhírű szimbólumkutatóját egy svájci tudományos intézetbe hívják, hogy segítsen megfejteni egy rejtélyes jelet, amelyet egy meggyilkolt fizikus mellkasába égettek. Langdon elképesztő felfedezésre jut: egy több száz éves földalatti szervezet - az Illuminátusok - bosszúhadjáratra készül a katolikus egyház ellen. Langdon mindenáron meg akarja menteni a Vatikánt a hatalmas erejű időzített bombától; a gyönyörű és titokzatos tudóssal, Vittoria Vetrával szövetségben Rómába megy. Hétpecsétes titkokon, veszélyes katakombákon, elhagyatott székesegyházakon és a földkerekség legrejtettebb barlangján át, őrült hajszát indítanak együtt a rég elfeledett Illuminátusok búvóhelye után."

Dan Brown: Angyalok és démonok (3 500 Ft)

Sírni vágyóknak: Tizenhárom okom volt...


Feleannyira sem volt sikeres, mint a mai sírós regények, pedig sokkal több gondolat van benne. Nem sikerült végigolvasnom, nem tudom a végét. De ehhez a könyvhöz hangulat kell.

"Clay Jensen semmit sem akart tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt - gondolta -, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ö neve is elhangzik a kazettákon és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat... és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét."

Jay Asher: Tizenhárom okom volt... (3 000 Ft)

Irodalmároknak és kíváncsi szemeknek: Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni - Napló 1935-1946 I-II.

Nekem must have. Valahogyan, ebookban... Kicsit drága, de megér minden pénzt (ha van pénz.). 

"Gyarmati Fanni (1912-2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia. Az olvasó előtt megelevenedik a Radnóti házaspár szűkebb élete és környezete: bepillanthatunk a haladó magyar irodalmi és művészeti élet hétköznapjaiba egy mind jobban fasizálódó országban, hallhatunk a sűrű baráti összejövetelekről, a párizsi utazásokról, mindennapi apró-cseprő ügyekről, és nem utolsósorban betekintést nyerhetünk egy fiatal, felnőtt, dolgozó nő életébe is, aki legfőbb feladatának azt tekintette, hogy a háttérből minden lehetséges eszközzel segítse férje költői kibontakozását. Gyarmati Fanni mélyen tisztelte és rajongásig imádta a férjét: megkérdőjelezhetetlenül hitt az általa csak ,,Mik"-nek hívott Radnóti költői tehetségében.
Az évek múltával aztán a történelmi események érthető módon egyre inkább beszüremkednek a Napló személyes feljegyzései közé. A háború árnyékában élő házaspár mindennapjait erőszak, nélkülözés, kiszolgáltatottság és embertelen törvények tucatjai teszik mind nehezebbé. Nem sokkal azután, hogy férjét, Radnóti Miklóst harmadszor is elvitték munkaszolgálatra, Gyarmati Fanninak hónapokig kellett bujdosnia, Budapestre visszatérve pedig megdöbbentő lélekjelenléttel és energiával próbálta megmenteni a családját. A tragédia azonban - mint tudjuk - mégis bekövetkezett.
Gyarmati Fanni saját bevallása szerint azért kezdett a naplóírásba, hogy nyoma maradjon mindannak, ami kettőjükkel történt. A megrázó és páratlan értékű szöveg két kötetben kerül az olvasók elé."


Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló (10 000 Ft)

Bónusz magunknak: Nyáry Krisztián: Így szerettek Ők

Nyáry Krisztián - Így szerettek Ők

Imádom! Erre mindig van időm. Játszva tanulok életrajzot ezen a könyvön keresztül. Mosolygok, sírok, fancsalodom és rájövök: nagyjaink is emberek voltak :)

"A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához. 40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról."

(3 500 Ft)

Sikerült ötletet adnom? Ti olvastátok már valamelyik könyvet?:)

4 megjegyzés:

  1. Talán nem azért van benn a Shiver-sorozat, mert láttad nálam? :D Amúgy ez még a tini-lelkem ápolja, valamikor akkor kezdtem el olvasni, és mostanra jutottam el a befejezésig. Az Inferno-t is ajánlom, ha még nem olvastad, én tavaly alig 2 nap alatt kiolvastam, letehetetlen volt számomra. Gyarmati Fanni Naplóját is megvenném, ha nem lenne ennyire drága. :(( Nekem még a listán van Hosszú Katinka könyve, hamarosan jön Szegedre, szerintem meg is veszem és dedikáltatom, ha már itt lesz. :D Jaj, annyi, de annyi könyvet tudnék olvasni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mondjuk, hogy szerepet játszott a Shiver bekerülésében az instagramos képed is :) tini - nem tini én szerettem, könnyed kis sztori volt.
      Én A da Vinci-kóddal voltam úgy, hogy egy este/éjszaka alatt kivégeztem! Nagyon szeretem Dan Brownt, de csak digitalizálva vannak meg a könyvei :(
      ...ne is mondd, életem leélném egy könyvtárban!

      Törlés
  2. A Nyári könyveket én is be szeretném szerezni egyszer és Gyarmati Fanni naplóját is; nem hittem volna bevallom hogy ilyen borsos ára van, bár a tartalmi értéke cserébe iszonyat magas. :) A Linger, Shiver és Forever triót anno kölcsönkérten olvastam el, fúú nagyon-nagyon tetszett! :) A napokban gondolkodtam rajta pont, hogy újra kellene olvasnom az egészet, nagyon örültem, hogy beletetted ebbe a listába, adott egy löketet hozzá, hogy rávegyem magam a dologra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Nyáry-könyveket (több irodalomtanárral szemben) csak ajánlani tudom!:) Gyarmati Fanni naplójára még gyűjtök... vagy megvárom míg bekerül a könyvtárakba.
      A Shiver-trilógia nekem is a kedvenc misztikusom, pont nekem való: nem túl csöpögős, vannak benne gondolatok, jól felépített, nincsenek barázdák a gondolatmenetekben. Örülök, hogy kedvet ébresztettem benned :) (szerintem én is lekapom a polcról, olyan tipikus téli könyv :))

      Törlés