Yoga-mania!

Igaz, hogy a pilates megszállottja vagyok, de az utóbbi időben másfajta mozgásformák felé is tekintgettem. Mindezt csak fél szemmel, mert az ülőizmom kellett erősítenem a tételhalommal az ölemben. (Ez is elég nehéz munka, ha a feneked nem is lesz tőle gömbölyűbb, a hasad biztos. Kipróbált.
Épp a tanulás apropóján találtam rá a jógára. A magolás közben adtam magamnak tíz perc garázdálkodási időt a blogzónában. Az első bejegyzés, ami felbukott a hírfolyamban Dóri oldalán a "Tanulás közben 8 perc mozgás? IGEN!" című bejegyzés volt. Gondolhatjátok, mikor egész nap kényszeredetten figyeltem valamire (amiről ma már egy szót sem tudnék szólni), az agyam rögtön kapva kapott az alkalmon, és gerincvelői reflexszel megnyomatta mutatóujjammal az entert. Igazán, nyolc perc kinek árthat? - gondoltam. - Ennél többet töltesz minden reggel evéssel. 
Nem bántam meg, hogy kattintottam. Az oldalon ugyanis azóta is kedvenc videómra találtam, ami egyszerű, gyors és akár a reggeli rutinba is beépíthető. 


A gyakorlatok még jóga-idegenek számára is könnyen végezhetőek. Vegyük saját példámat: soha nem voltam hajlékony, rugalmas meg pláne nem. Most ehhez a fásultsághoz hozzájött az egész napos egy helyben ülés. Mikor nekikezdtem a videónak már az első percnél recsegett-ropogott mindenem, és mire a videó végére értem, minden tagom mozdítható volt (ami nagy szó :)). Arról nem is beszélve, hogy az agyam 8 percre kikapcsolt, mert Adrienne hangja olyan kellemes, hogy elfelejtettem még azt is, hogy a szomszédban teljes hangerővel nyüszít a kutya. 
Tegyük hozzá, hogy ezek olyan nyújtó gyakorlatok, amelyek nem okoznak görcsöt. Nem azért, mert nem érik el a céljukat, higgyétek el, másnap még enyhe izomlázam is lett (szégyellem kissé beismerni, mert ez azt jelenti, hogy eléggé elhagytam magam). Nem kell kicsavarodott pózokba kényszerítened magad, ahogy sokan hiszik, mikor a jógát említik. Mindent legjobb tudásod és boldogságérzeted szerint kell teljesítened. Nem megy teljesen a hajlítás? Semmi baj, legközelebb jobb lesz, most pedig úgy csináld, ahogy jól esik. 


Ez a videó alkalmas stresszlevezetésre, reggeli nyújtózkodásra, házimunka közbeni felfrissülésre. A hatása Tőled függ: ha ideges vagy, megnyugtat, ha fáradt vagy, felráz egy kicsit, ha tele van az agyad mindenféle kacat-gondolattal, lecsendesít, ha pedig nincs ötleted, inspirál. Szerinted én hogyan írom ezeket a sorokat?:)
Plusz pont, hogy Adrienne nem akarja lenyomni a torkodon a jógához kötődő hitrendszert és kultúrát. Videói mindenkinek szólnak. Természetesen a jógának szerves része a béke, boldogság és harmónia keresése önmagunkban és a világban, de azzal, hogy megpróbál egy kicsit elcsendesíteni a zajongó környezetben, szerintem nem gázol bele senki vallási nézeteibe. 

Ezek után én rögtön kerestem egy beginners-videót. Ha youtube-on találsz egy neked tetsző mozgásformát, de nem tudod, hogyan kezdj bele, mert a videóban, amire ráakadtál épp egy Spidermant megszégyenítő gyakorlatot mutatnak be, ne keseredj el! Általában a torna- és tánccsatornáknak van beginners-videójuk, amivel te is könnyen fel tudod venni a lépést. Ezekben az alapokat mutatják be lassan és egyszerűen, így kicsit beleláthatsz a gyakorlatok és en bloc a sport hátterébe, és el tudod dönteni, szeretnéd-e művelni vagy legalább megpróbálni. 


Ha tetszett a fenti bemelegítés, akkor ajánlom a "30 Days of Yoga" tanfolyamszerű önkereső utat, amelyen Adrienne végigkísér. Fel lehet iratkozni a hírlevélre, melyet minden nap reggel küld pár kedves szóval, tanáccsal és az aznapi videó linkjével ellátva. Hogy lássatok, mire vállalkoztok, az első videót lejjebb linkelem. Én még nagyon az elején vagyok ennek az utazásnak, kicsit döcögősen indult a vizsgaidőszakban, de most már próbálom a napirendem részévé tenni a videókat. Ez kicsit nehéz, mert minden nap változó hosszúságúak a gyakorlatok, egyszer másfél óra, máskor tíz perc, ezért nehéz felmérni, mikor lesz időm kikapcsolni. Egyet biztosan tudok: megéri egy kis időt szakítani a jógára


Ahogy már feljebb említettem, a nyolc perces videó rám minden egyes alkalommal más hatással volt, mást váltott ki belőlem, és mindig pozitívabban folytattam a napom, mint mikor elkezdtem a tornát. Ezt részben betudhatjuk a "mozgás endorfinfelszabadító hatásának", de akkor kérdem én, futás közben miért nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy kiköpöm a tüdőm? Na, de ez más egy másik bejegyzés tárgya lesz :) 
Szóval a jóga univerzális: nemcsak lazít, nyújt, hanem a lelkedre is hatással van. Ha nem hiszel a lélekben, akkor inkább úgy fogalmazok, jót tesz a közérzetednek. Vegyük csak például ezt a videót, ami kifejezetten rossz hangulatra van:


...jógázz akkor is, ha összetört a szíved:


...vagy ha rosszul érzed magad, begubóztál és a depresszió környékez:


...és ezzel még nincs vége, ugyanis a jóga a macskajajra is tökéletes (bár még nem próbáltam :)):


Ha úgy gondolod, nem lenne elég időd arra, hogy fél órákat tölts el otthon tornaruhában, vagy túl sok a munkád és ezután nem tudsz rendesen kikapcsolni, megnyugtatlak: a kifogásoknak vége! Ha ülőmunkát végzel, van pár gyakorlat, amit akár ebédszünetben, akár ha van egy fellélegzésnyi időd, elvégezhetsz.


Ugyan a jógának elsődleges feladata szerintem a belső békére való rávezetés és a testtudatosság növelése, de közel sem csak erre jó. Mindenki fellélegezhet: a jóga fogyásra és erősítésre is jó:





Összefoglalva:

Mi kell a jógához?
    • kényelmes, sztreccses ruha, ami lehetőleg testhezálló (leggings-tank top kombó tökéletesen megteszi)
    • egy nem csúszós, nem szúrós felület vagy jógamatrac (~2000 ft)
    • legalább 10 perc szabadidő, amit magadra fordítanál :)

Miért jó a jóga?
    • hajlékonyabb leszel tőle
    • az ízületeknek és porcoknak különösen jó
    • megtanít odafigyelni a testedre a lábujjadtól a fejed búbjáig
    • kiegyensúlyozottabb leszel, javít a közérzeteden
    • kikapcsolja az agyad egy kicsit
    • megtanít befelé, magadra figyelni
    • otthon vagy a munkahelyen is végezhető

Remélem, sikerült kedvet ébresztenem Bennetek egy kis nyújtózkodásra :)



a képek forrása sorrendben: 1, 2

Ti próbáltátok már a jógát? Vannak történeteitek, tapasztalataitok, amiket szívesen megosztanátok?:)


    

5 megjegyzés:

  1. Én nagyon nagy yoga fan vagyok. *.*
    Az egyik tánctáborban tartottak minden reggel egy-egy órát, és már ott beleszerettem. Nem régiben újra elkezdtem, és a youtube segítségével én is megtaláltam Adrienne csatornáját. Imádom! Körülbelül az összes videója le van töltve, és jelentem, hogy én megcsináltam a 30 napos kihívást. :D
    Én is mindenkinek csak ajánlani tudom. Nekem sokkal jobb lett utána a hangulatom, és jobban tudtam koncentrálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már kezdek én is teljesen belehabarodni *-*
      Nekünk egyszer tesire hívtak meg egy jógaoktatót, de akkor csak negyvenöt percen keresztül feküdünk egyszer egyik, másszor másik oldalunkon, aztán a végén mint a béka, kiterülve csukott szemmel merengtünk a következő órai biosz tz-n és azon, hogy mennyire haszontalan volt az óra. Én akkor gondoltam bele, hogyha ennyit kell tenni, akkor ez egy nekem való sport :D
      Örülök, hogy Neked bevált, remélem, engem is ellazít egy picit. Meg hát új iskola, új élet, új gondolkodásmód :D

      Törlés
  2. Őszinte leszek, úgy álltam neki a posztnak, hogy csak azért olvasom el mert te írtad, de amúgy meg jóga brrrrr. Egyszer voltam jógán nagyon "izgalmas" volt, volt valami légzésgyakorlat, amikor be kellett fogni az egyik orrcimpánkat, én meg majdnem megfulladtam náthás korszakomban (folyik a könnyem, szakadtunk utána barátnőmmel).
    DE! Most adtam egy esélyt, és bár nem az én stílusom ez a fajta lassú edzésfajta, de adok egy esélyt neki (nem, nem fogok most kikelni az ágyból). De legalább 8 percet kisajtolok magamból, mert ha nem próbáltam nem fikázhatom! Amúgy utána sem szeretném, aláírom, hogy mindenki mást szeret: ki jógázni, ki meg a súlyok alatt görnyedni :) De mivel támogatok mindenféle edzést, ezért mindenki csináljon valamit, és a jóga meg tényleg jó. Lazítani pedig most kell, sajnos a saját hülyeségem miatt még inkább :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy a személyem rávett, hogy elolvasd :D
      Igazából én ezeket a lassabb mozgásformákat szeretem, a hosszan megerőltető dolgokhoz nincs elég akaraterőm, ezért hamar összerogyok. Hát igen, ízlések és pofonok, én futni nem szeretek, más meg nem tud elvegetálni egy órát :)
      Még nem találkoztam kifejezetten jógás légzésgyakorlattal -hozzáteszem, termi órára még nem mentem, sajnos a közeli edzőteremben nem tartanak -, de úgy tapasztalom, a koncentráció kifejezetten jót tesz, főleg mert olyan izmaimat is érzem, amikről nem is tudtam, hogy léteznek!
      Örülök, hogy megpróbálkozol vele, a nyújtás sose árt! ;)

      Törlés
  3. Imádom a jógát, minden téren ellazít és felfrissít - bár testalkatomnál fogva bizonyos szint után már nem tudok menni, de ameddig tudom, addig csinálom :) Sajnos ritkán jut eszembe, pedig nagyon szeretem, talán most jobban fogok rá figyelni :)

    VálaszTörlés